Opvoeden met een extra uitdaging

De door ICS ontwikkelde training Positief Ouderschap helpt vaders, moeders en andere verzorgers op het platteland van Kenia en Tanzania bij de opvoeding van kinderen. Oók ouders met een lichamelijke handicap horen daar bij. Charles is een van de vaders die deelneemt aan dit programma in West- Kenia. Door een ongeluk is zijn rechterbeen verlamd geraakt. Samen met zijn vrouw Margareth heeft hij twee kinderen. Een van de ICS trainers sprak met dit echtpaar over het effect van de training op hun relatie en op de kinderen.

Kort na het ongeluk sloeg de paniek bij Margareth toe. Door zijn verlamming was Charles niet langer in staat de boerderij te runnen of op een andere manier het gezin te onderhouden. De optie om bij hem weg te gaan speelde soms stiekem door haar hoofd. Toch besloot ze dat weglopen niet de oplossing was.

Margareth: “Dagelijkse spanningen in combinatie met zijn plotselinge beperking zorgden bij mijn man voor veel irritaties. Hij schreeuwde tegen de kinderen en vroeg enorm veel aandacht van mij. Hij zat vaak in zijn eentje, weg gezonken in zelfmedelijden. Eigenlijk kan ook niets je voorbereiden op zo’n drastische speling van het lot.”

Charles: “Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met het positief ouderschapsprogramma van ICS. De modules ‘Rollen en verantwoordelijkheden’ en ‘familierelaties’ hebben me enorm gesteund. Invalide zijn betekent niet dat je ineens onbekwaam bent. Je kunt niet aan de zijlijn gaan zitten en maar afwachten wie je een helpende hand toesteekt. Je moet blijven proberen jezelf keer op keer te overtreffen. Daarmee laat je ook anderen het beste van jezelf zien. De training heeft bovendien de relatie met mijn vrouw en kinderen sterk verbeterd.”

Margareth: “Ik was zelf ook ineens enorm bezorgd over de toekomst en hoe ik in mijn eentje zorg moest gaan dragen voor de kinderen. En inderdaad, het eerste jaar na het ongeluk was een behoorlijke uitdaging. Maar op een gegeven moment heb ik vrede gesloten met de situatie. Ik ben kerkdiensten gaan bijwonen maar ik heb ook kunnen meeprofiteren van de lessen positief ouderschap die mijn man met me deelde. De onderwerpen die me het meest zijn bijgebleven zijn effectieve communicatie, discipline en het blijven werken aan ons huwelijk. Deze lessen hebben mijn houding tegenover hem veranderd. Ik heb nu echt het gevoel dat ons leven weer was zoals het was voor het ongeluk. Hij schreeuwt niet meer tegen de kinderen, hij is positiever en ambitieuzer en ziet de toekomst weer stukken rooskleuriger in.”