Waterpunten Busia officieel geopend

Afgelopen week heeft de Minister van Water van Busia de gloednieuwe waterpunten in Amagoro en Malaba officieel geopend! Samen met een aantal lokale ICS medewerkers maakte hij een rondleiding langs de verschillende waterpunten, watertorens en boorgaten. 

33 kranen leveren duurzaam schoon water

Met behulp van zonne-energie wordt water opgepompt vanuit een boorgat naar een watertoren. Vanuit de toren wordt het via een systeem van pijpleidingen gedistribueerd naar in totaal elf tappunten. Elk tappunt bevat drie kranen en is uitgerust met een prepaid betaalmeter van Susteq. Met een chipkaart, die bewoners vooraf kunnen opladen bij deelnemende winkeltjes in de buurt, kunnen ze direct betalen voor de hoeveelheid water die ze getapt hebben. Water Forever International neemt vanaf nu het stokje over van ICS, zij zorgen voor het dagelijks onderhoud, kwaliteitscontroles en administratie van inkomsten.

Uitbreiding bronnen

De twee bronnen bevatten niet onuitputtelijk veel water. Om de hoeveelheid op te pompen water op te voeren heeft ICS een fantastische bijdrage gekregen van zes Rotary Clubs en Wilde Ganzen. Tijdens het landelijk evenement Wandelen voor Water zamelden zij, met behulp van honderden schoolkinderen, 43.000 euro in. Dit geld zal worden besteed om meer bronnen te koppelen aan het systeem zodat straks nog meer bewoners hun jerrycans kunnen vullen met schoon en veilig drinkwater.

Meer weten over onze visie en aanpak? Lees hier hoe wij duizenden plattelandbewoners duurzaam voorzien van schoon drinkwater.