E-mail uit Tanzania

Paul Singleton is senior projectleider water voor ICS in Tanzania. Via e-mail houdt hij het kantoor in Nederland op de hoogte hoe het gaat met het waterproject in Maganzo en Masagala.

Paul: “Het technisch ontwerp voor de pijpleidingen is nu klaar en we hebben een bedrijf gevonden dat er voor gaat zorgen dat begin mei alle pijpen geinstalleerd zijn. Een poos geleden hadden we een bijeenkomst georganiseerd voor dorpsbewoners waar nog weer eens duidelijk werd hoe groot de behoefte is aan schoon drinkwater. Zo hoorden we over de schuldgevoelens waar veel moeders mee kampen omdat ze nu geen andere keuze hebben dan hun kinderen vervuild water te geven en over medisch personeel dat geen toegang heeft tot schoon water voor hun patiënten. Ook blijkt dat er verschillende vrouwen belaagd zijn toen ze in hun eentje water haalden een eind buiten het dorp. De boodschap dat er binnenkort schoon drinkwater beschikbaar is, centraal in het dorp én voor een schappelijke prijs is er dan ook een die we het liefst van de daken schreeuwen! We steken trouwens ook veel tijd in het aankondigen en promoten van de waterpunten en het zoeken naar lokale bewoners voor hulp bij de constructie. We doen er alles aan om mensen hier deelgenoot te maken van dit waterproject.”

Vijfentwintig nieuwe waterpunten
De Tanzaniaanse overheid is bezig met de aanleg van een lange pijpleiding die water vanuit het Victoriameer naar Kishapu transporteert. De leiding loopt ook door de plaatsen Maganzo en Masagala in het noorden. Maar omdat hier geen tappunten gepland zijn hebben de bewoners in deze dorpen er helemaal niets aan.

ICS is daarom in het najaar van 2015 gestart met onderzoek, ontwerp en bouw van zijleidingen die aangesloten worden op deze hoofdleiding. Elk waterpunt wordt uitgerust met een prepaid betaalsysteem. De inkomsten worden gebruikt voor onderhoud, reparaties en kwaliteitscontroles. Zo creëren we 25 nieuwe waterpunten die straks de 12.000 bewoners van Maganzo en Masagala voorzien van schoon drinkwater. Meer weten over de waterprojecten van ICS? Lees hier hoe ICS duurzaam werkende waterpunten realiseert in zowel Tanzania als Kenia.


Paul en zijn collega Opita geven kinderen uit het dorp uitleg over het prepaid betaalsysteem waar elk waterpunt straks mee wordt uitgerust.