Watertoren in aanbouw

Ons waterproject in het noorden van Tanzania vordert gestaag. De ondergrondse leidingen liggen er inmiddels, de watertoren is nu in aanbouw. Verwachting is dat we in september of oktober de kranen kunnen opendraaien voor de 12.000 inwoners van Maganzo en Masagala zodat ook zij eindelijk kunnen profiteren van schoon drinkwater dichtbij huis.

En dat schoon drinkwater hard nodig is in dit gebied maakt de foto links nog weer eens duidelijk: hier halen dorpsbewoners nu hun water. Een schamel plasje vervuild water waar je nauwelijks een jerrycan mee kunt vullen. Op de foto rechts zie je het team ingenieurs dat zich bezig houdt met de bouw van de watertoren.




Prepaid betaalmeter
De volgende stap is het installeren van de waterblokken, de kranen en het prepaid betaalsysteem. Elk tappunt krijgt een prepaid meter van Susteq. Met een chipkaart, die bewoners vooraf kunnen opladen bij deelnemende winkeltjes in de buurt, kunnen ze direct betalen voor de hoeveelheid water die ze getapt hebben. De inkomsten die we hiermee genereren worden gebruikt voor onderhoud van het systeem en kwaliteitscontroles. Want alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de tappunten langdurig schoon en veilig drinkwater blijven leveren.