Waterstations actief promoten loont

Kouk Mon, gelegen op het platteland van Cambodja, is de derde locatie waar een ICS waterstation is geopend. Net als bij de voorgaande twee stations is deze opening ook weer een feestelijke happening geworden. De festiviteiten dragen bij aan het promoten van het belang van schoon drinkwater en vergroten de verkoop.

Op deze eerste dag werden 91 flessen water van elk 20 liter verkocht. Bovendien zegden 4 lokale winkeleigenaren toe om als 'reseller' op te treden. Veel plattelandsbewoners zijn vrij verlegen en durven niet zo goed af te stappen op de verkoopstand om vragen te stellen. Daarom stapt het team van het waterstation, onder leiding van de kersverse lokale ondernemer Dol Roth, zelf actief af op bewoners. En dat werkt!

ICS streeft er naar om in de komende vier jaar 60 waterzuiveringsstations aan te leggen in de provincies Siem Reap, Oddar Meanchey en Kampong Thom. De eerste drie zijn inmiddels gerealiseerd. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben meer dan 6 miljoen Cambodjanen geen toegang tot een betaalbare bron van behandeld water. Daarom drinken nog steeds veel mensen vervuild water uit rivieren en stilstaande beken met diarree en andere (ernstige) ziektes als resultaat.

Elk waterstation dat ICS opzet wordt gerund door een lokale ondernemer, bewoners kunnen tegen een kleine vergoeding recyclebare flessen schoon drinkwater kopen. De inkomsten uit de waterverkoop dekken vervolgens de kosten voor onderhoud en kwaliteitscontroles. Ons uitgangspunt is dat na 1,5 jaar het waterstation financieel zelfstandig moet zijn. Lees meer over ons waterproject in Cambodja.