Net als de buren

Pili en Kwangu hebben voor de gelegenheid hun mooiste jurk aangetrokken. In het dorpje Zebeya gaan ze langs bij een groepsleider van een boerengroep en een boerin die klant zijn bij Agrics. Agrics is een van de sociale agrarische ondernemingen van ICS en de meiden willen weleens weten hoe dit nou precies in zijn werk gaat en wat het de boeren oplevert.

Pili gaat er eens goed voor zitten. Op een plastic tuinstoeltje voor het huis van boerin Scholastika stelt ze haar eerste vraag: “Waarom ben je klant geworden bij Agrics?" Scholastika: “Ik ben eigenlijk nog maar net begonnen. Mijn buren zijn al langer klant en verbouwen, net als ik, met name mais. Ik was onder de indruk van hun oogst. Terwijl mijn veldje maar 3 zakken opleverde oogstten zij wel 14 zakken. Dat inspireerde me om ook maar eens bij Agrics aan te kloppen.”

Eerst even een situatieschets. Aan het einde van elk seizoen winnen boeren zaden uit oude planten om opnieuw te gebruiken. Een eeuwenoude methode die gratis is maar er ook de oorzaak van is dat de kwaliteit van de oogst en de opbrengst matig is en blijft. Al het werk wordt bovendien handmatig verricht door de boeren en er is weinig kennis over het betreffende stuk grond, de invloed van het klimaat en moderne(re) landbouwmethodes. Het resultaat is dat de boer, ondanks zijn harde werk, te weinig overhoudt om het gezin te kunnen onderhouden.

Om de oogst en daarmee het inkomen van deze boeren flink te vergroten is ICS in 2012 gestart met Agrics. Agrics is een sociale onderneming die gecertificeerde zaden en mest biedt op krediet en boeren traint om hun kennis en vaardigheden met betrekking tot landbouw te vergroten.

Tabitha is groepsleider van een boerengroep en fungeert als tussenpersoon tussen Agrics en de leden van haar boerengroep. “Hoe werkt het nou precies?”, wil Kwangu weten. Tabitha: ”De boeren kopen een basispakket met zaden en een afgepaste hoeveelheid mest passend bij het formaat van hun land. Dat basispakket wordt aangevuld met een landbouwtraining zodat de boeren precies weten hoe en wanneer ze moeten zaaien, onkruid wieden en oogsten voor het beste resultaat. De kosten van zo’n pakket kunnen ze renteloos afbetalen in acht maanden tijd. Het geld wordt door mij verzameld en ik draag het vervolgens over aan een veldcoördinator van ICS. Van elke individuele boer wordt een administratie bijgehouden, de boer tekent netjes voor iedere transactie en weet dus ook precies hoeveel hij nog moet betalen. Omdat we de kosten opknippen in termijnen wordt het ook voor arme boeren mogelijk zo’n pakket aan te schaffen. En als ze de smaak te pakken hebben kunnen ze hun basispakket ook uitbreiden met extra’s zoals kippen en solarlampen”, gaat Tabitha verder. “Die kunnen ze net als de zaden op krediet kopen.”

De combinatie van deze diensten is een inmiddels bewezen succes. Extern onderzoek wees uit dat in twee jaar tijd de maisoogst van boeren in het westen van Kenia steeg met maar liefst 79%. “Kijk, daar hoop ik dus ook op!” zegt Scholastika lachend. “Hoe mooi zou dat zijn?” Pili en Kwangu hebben er alle vertrouwen in.

Meer weten over het landbouwprogramma van ICS? Kijk dan ook eens op de pagina over landbouw.

Reporters

Pili Lwenge

Kwangu Mangunya