Kippenstartpakket

Er zijn weer drie nieuwe ‘journalisten’ aan boord gestapt: Kate, Geoffrey en Fanice komen het Child Reporters team in Kenia versterken. De tieners komen alle drie uit boerengezinnen. Hun ouders verbouwen onder meer mais en staan ingeschreven als klant bij Agrics, een van de sociale agrarische ondernemingen van ICS. “Wij hebben sinds kort ook kippen thuis!”, vertelt Fanice aan de anderen. En daarmee kaart ze ook meteen een mooi eerste onderwerp aan: op naar de kippenboerderij.

Eieren en kip zijn voor veel arme boerengezinnen in Afrika een welkome aanvulling op een vaak eenzijdig weekmenu. Agrics  biedt boeren in Kenia daarom de mogelijkheid om een kippenstartpakket aan te schaffen op krediet. Met tien kuikens, 40 kilo voer, tien meter gaas en twee trainingen kan de boer een eerste start maken met zijn eigen mini-kippenfarm. En wat de boer en zijn gezin niet zelf opeten wordt verkocht op de plaatselijke markt om er zo voor te zorgen dat het gezin ook een inkomen heeft.

“Mooi zo’n kippenstartpakket, maar hoe weet je nou hoe je de kippen moet verzorgen?”, vraagt Kate zich af. Bridgit is Community Sales Officer voor Agrics. Zij is een soort tussenpersoon tussen Agrics en de vele boerengroepen die West-Kenia rijk is. “Voordat de kippen worden uitgeleverd krijgen de boeren eerst twee trainingen. Zonder trainingen, geen kippen. Ze leren daarin hoe je de kippen moet voeden en wat voor hok je het beste kunt maken. Maar ook hoe je ziektes kan voorkomen bij de jonge kuikens want ze zijn best kwetsbaar als ze nog zo klein zijn.”

“Toch kunnen de trainingen nog wel verbeterd”, gaat Bridgit verder. “De meeste boeren hebben geen of weinig scholing dus het is best een uitdaging om de informatie helder en begrijpelijk over te brengen. We maken nu veel gebruik van filmpjes en tekeningen, dat werkt beter dan alles mondeling over brengen” Doreen Namayi is een van de boerinnen die zo’n startpakket kocht en beaamt wat Bridgit vertelt. “Ik vond het ook best lastig in het begin. Wat ik trouwens heel handig vind is dat het echt een startpakket is, de kuikens zijn bijvoorbeeld ook al gevaccineerd. Zo kun je thuis meteen aan de slag.“

De boeren betalen hun kippenpakket renteloos af in termijnen. Doordat de boeren zelf ook financieel bijdragen behouden zij hun waardigheid en trots en kan ICS ontwikkelingswerk duurzaam maken. De inkomsten zorgen er namelijk voor dat de sociale onderneming straks op eigen benen kan staan. Zo kunnen we de impact op het leven van boerengezinnen blijven vergroten en steeds meer boeren bedienen.

Geoffrey is overtuigd: “Ik ga mijn ouders aansporen ook een kippenstartpakket te kopen, dan eten we straks hoop ik lekker vaak kip!”

Laat boeren bloeien, doneer nu!

2. Betaalwijze
3. Nieuwsbrief
4. Gegevens

Reporters

Fanice

Geoffrey