Eigen boontjes doppen

Pili doet het interview dit keer helemaal alleen. Nou ja, alleen... ICS medewerker Salima helpt haar een handje. Terwijl Pili de vragen stelt, schiet zij de foto’s. Op het programma staat een bezoek aan Agrics, de sociale agrarische onderneming van ICS, die boeren zaden, mest en kippen op krediet levert. Aangevuld met praktische trainingen zodat boeren meteen aan de slag kunnen.

Ngasa is boer en koopt sinds twee jaar zijn zaaigoed via Agrics. Pili is benieuwd in hoeverre het aanbod van Agrics zijn manier van verbouwen heeft veranderd. “Tot een paar jaar geleden verbouwde ik katoen maar de prijs die opkopers voor katoen betaalden werd steeds lager. Vanaf het moment dat ik met Agrics in aanraking kwam besloot ik de katoen te vervangen voor zonnebloemen: een goeie zet was dat. Zonnebloemen zijn makkelijk om te telen en leveren meer op. Ons gezinsinkomen is er goed op vooruit gegaan.”

En terwijl Agrics ervoor zorgt dat boeren een goede start kunnen maken met hun landbouw helpt de andere sociale onderneming van ICS, Alizetics genaamd, met het tweede deel: de verkoop van de oogst. De maisoogst eten veel boeren (voor een belangrijk deel) zelf op maar er is ook geld nodig voor andere levensbehoeften. Alizetics koopt zonnebloemzaden op van boeren en verkoopt de zaden door aan de olieverwerkende industrie. Zo hebben gezinnen ook een inkomen.

Ngasa pakt er een zonnebloem bij om te laten zien hoe hij de zaden er uit haalt. Zijn dochtertje kijkt op de achtergrond nieuwsgierig toe. “Ik koop nu het zaaigoed via Agrics en verkoop later mijn oogst via Alizetics. Zij zorgen ervoor dat ik mijn zonnebloemzaden makkelijk kwijt kan en voor een prima prijs. Sinds kort kun je ook mungbonen* bij Alizetics verkopen. Dat vind ik ook wel interessant. Ik heb er nog geen ervaring mee maar wil het zeker eens uitproberen op een stukje grond.”

“Zijn er ook dingen die beter kunnen?” vraagt Pili zich af. “Ehmmm…..” Ngasa moet even nadenken. “In de trainingen mag van mij nog wel duidelijker gemaakt worden hoe belangrijk het gebruik van hybride zaden is. Als het lange tijd droog is, zoals vorig jaar, maakt dit echt een groot verschil. Traditionele zaden kunnen dit soort omstandigheden helemaal niet aan. Dat zouden meer mensen moeten weten. Of vooral ervaren. Zodra boeren zien dat iets beter werkt dan hebben ze ook sneller de neiging wat geld te investeren. Dat weten ze tenminste zeker dat het zich terugbetaald.“

Als afsluiter maken Pili, Ngasa en Salima nog een selfie met z’n drietjes. “Succes met je bedrijf” zegt Pili. “Ik ben benieuwd of je straks ook mungbonen gaat zaaien. Ik kom over een poosje nog weleens langs!”

*De mungboon is een peulvrucht die veel gebruikt wordt voor het maken van curries. Je kunt ze verwerken op dezelfde manier als linzen.

Laat boeren bloeien, doneer nu!

2. Betaalwijze
3. Nieuwsbrief
4. Gegevens

Reporters

Pili Lwenge