Geulen graven voor aanleg pijpleidingen

In de dorpen Amagoro en Malaba in het westen van Kenia is begonnen met het graven van geulen om ondergrondse pijpleidingen aan te leggen. De watertorens en boorgaten zijn reeds gerealiseerd, de pijpleidingen zijn de verbindende factor die uiteindelijk het schone drinkwater op elf punten uit de kraan zullen doen stromen. Het leggen van de leidingen zal uiterlijk 1 juli klaar zijn. In totaal moet er zo'n 12 km aan geulen gegraven worden. En zoals je op de bovenstaande foto kunt zien, is dat allemaal handarbeid.

Om in Kenia aan water te komen moet je tientallen meters diep boren in de hoop een goede bron aan te treffen. Het afgelopen jaar heeft ICS op drie punten geboord naar water. Twee punten bevatten voldoende water, de derde viel af. Vanuit de twee boorgaten wordt water opgepompt naar een watertoren. Vanuit de toren zal het via een systeem van pijpleidingen worden gedistribueerd naar in totaal elf tappunten. Elk tappunt krijgt een prepaid betaalmeter. Met een chipkaart, die bewoners vooraf kunnen opladen bij deelnemende winkeltjes in de buurt, kunnen ze direct betalen voor de hoeveelheid water die ze getapt hebben.

De inkomsten die we hiermee genereren worden gebruikt voor onderhoud van het systeem, eventuele reparaties en kwaliteitscontroles. Want alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de tappunten langdurig schoon en veilig drinkwater blijven leveren.