Geluk geef je door

De Keniaanse Akinyi Ogot werkt als communicatie assistent voor Agrics, de sociale onderneming van ICS, die boeren zaden en mest op krediet levert. Vanuit Kakamega, een provincieplaatsje in het westen van het land, verzamelt ze verhalen uit het veld. Onlangs bracht ze een bezoek aan boerin Rose en tekende haar verhaal op.

Met een glimlach van oor tot oor staat Rose, gehuld in Agrics T-shirt, me al op te wachten voor haar huis. Al handen schuddend vraag ik haar of ik meteen even een foto mag maken op het stoepje. “Laten we nog even wachten tot mijn man Francis ook thuis is. We zijn een hecht team, anders ontbreekt er een belangrijk onderdeel.”

Rose Odera (55) woont in Siaya, op het platteland van West-Kenia. Als we zitten begint ze haar verhaal: “Ik ben al boerin zolang ik me kan herinneren, net als eigenlijk iedereen hier in het dorp. Ik heb zelf twee acre aan grond en dat heeft altijd de basis gevormd voor zowel onze dagelijkse maaltijden als onze inkomsten. Maar het stelde eerlijk gezegd niet veel voor. Het ene seizoen ging het wat beter dan het andere. Maar meer dan vijftien zakken mais haalde ik niet van het land. En daar kunnen we niet een heel jaar van eten en rond komen.” Een zak heeft een inhoud van 90 kilo. “Ik probeerde verschillende dingen uit in de hoop dat mijn planten het beter zouden doen, maar het hielp niks. Het was weinig en het bleef weinig.”

In 2012 is ICS gestart om arme boeren in Kenia en Tanzania gecertifieerde zaden en mest aan te bieden op krediet en hen te trainen om hun kennis en vaardigheden met betrekking tot landbouw te vergroten. Het aanbod is vervolgens uitgebreid met kippen en solarlampen, beide ook op krediet verkrijgbaar. Bovendien kunnen boeren gebruik maken van de tractorservice om hun land professioneel om te laten ploegen. De combinatie van deze diensten is een inmiddels bewezen succes. Rose is daar een prachtig voorbeeld van.

“Toen ik iemand uit ons dorp over Agrics hoorde vertellen dacht ik: laten we dat maar eens proberen dan”, vervolgt Rose haar verhaal. “Agrics leerde me veel over landbouw, hoe en wanneer ik het beste kan zaaien en oogsten, het nut van onkruid wieden en het zaaien in regels. Voorheen deed ik dat allemaal niet, maar nu heb ik alle adviezen opgevolgd.“

“Toen het tijd was om te oogsten kon ik nauwelijks geloven dat dit werkelijk mijn land was: weelderige planten vol maiskolven. Zo anders dan alle voorgaande jaren. Uiteindelijk haalden mijn man en ik 42 zakken mais van ons land. Dertig zakken hebben we kunnen verkopen en de rest slaan we op zodat we het hele jaar voldoende mais voor ons gezin hebben.”

Gezin? “Jazeker, wij zijn sinds 2014 de trotse pleegouders van twee jongens! Omdat we zo dankbaar zijn voor het geluk wat ons ten deel is gevallen wilden we iets terug doen voor de gemeenschap waar we wonen. Daarom hebben we besloten twee jongens uit het lokale weeshuis te adopteren. En jonge jongens in de groei, die kunnen wel een goeie portie mais gebruiken!”