Wachten op water

De eerste vier waterstations in de dorpen Maganzo en Masagala, in het noorden van Tanzania, zijn operationeel! De komende weken komen er nog eens 21 punten bij. En dat de nood hoog is, laten de wachtrijen wel zien....

In het droge noorden is de behoefte aan schoon drinkwater onder plattelandsbewoners bijzonder groot. De Tanzaniaanse overheid heeft vorig jaar een lange pijpleiding aangelegd die water vanuit het Victoriameer naar Kishapu transporteert. ICS heeft er vervolgens voor gezorgd dat de hoofdleiding zich vertakt zodat ook de 12.000 dorpsbewoners van Maganzo en Masagala kunnen meeprofiteren. 

De 'vertakkingen' liggen er, een tweede watertoren is nog in de maak. Het duurt nu niet lang meer alvorens alle 25 waterpunten in gebruik genomen kunnen worden. Elk van de punten wordt uitgerust met een prepaid betaalsysteem. De bescheiden inkomsten die de waterpunten genereren worden gebruikt voor onderhoud van het systeem. Nu de waterpunten bijna gereed zijn is het tijd om de dorpsbewoners goed voor te lichten, want een goede gezondheid is immers van onschatbare waarde.

Als je arm bent maak je vaker korte termijn keuzes. Water uit een vervuilde beek is gratis terwijl voor een liter water uit een van de ICS waterpunten € 0,05 cent betaald moet worden. Ouders realiseren zich niet altijd dat de ziektes die zij zelf of hun kinderen zo kunnen oplopen tot veel hogere kosten kunnen leiden. Voorlichting in de dorpen is dan ook essentieel om mensen te overtuigen dat investeren in gezondheid zich uiteindelijk dubbel en dwars terug betaald.