Wandelen voor Water 2017

Maar liefst 1.200 kinderen van 35 verschillende basisscholen uit de regio Noord-Veluwe lopen op woensdag 22 maart, niet toevallig Wereld Water Dag, met zes liter water in hun rugzak een sponsortocht van 6 km. De opbrengst van de tocht gaat naar ons waterproject in Maai Mahiu, Kenia.

Wandelen voor Water is een jaarlijks terugkerend evenement voor leerlingen van groep 7 en 8 uit heel Nederland. De sponsoropbrengst van de kinderen wordt verzameld door zes Rotary Clubs uit de regio Noord-Veluwe: Epe, Harderwijk, Ermelo, Hattem-Heerde, Nunspeet en Oldebroek. Begin maart verzorgden leden van de Rotary Clubs een gastles op basisscholen die meedoen. In deze gastles werd uitleg gegeven over de problemen die mensen in ontwikkelingslanden dagelijks ondervinden bij de zoektocht naar water en de bedoeling van de sponsortocht.

Water voor Maai Mahiu
Maai Mahiu is een dorp ten noorden van Kenia's hoofdstad Nairobi. Door de ligging in de Rift Valley valt er maar weinig regen. Dat maakt het voor veel inwoners moeilijk, zo niet onmogelijk, om elke dag aan schoon drinkwater te komen. Onze partner Kenya Kinderen ondersteunt al lange tijd een weeshuis in het dorp. Erwin van Andel, drijvende kracht achter de stichting, zag met lede ogen aan hoe mensen water moesten halen uit vervuilde beekjes en bronnen. Een schoon drinkwatervoorziening voor het weeshuis en het dorp stond dan ook hoog op zijn verlanglijst.

Sinds 2015 is ICS samen met Kenya Kinderen bezig met een uitgebreid vooronderzoek. Want een waterput installeren klinkt misschien makkelijk maar is het helaas niet. Nu, zo´n twee jaar later, is de bron aangeboord. We hebben een goeie plek gevonden, zo´n 7 km van het dorp, hoog in de heuvels, waar het grondwaterpeil goed genoeg is om water op te kunnen pompen. De volgende stap die nu volgt is het aanleggen van pijpleidingen onder de grond die het water transporteren naar het lager gelegen Maai Mahiu. Het plan is om drie waterpunten te realiseren, een bij het weeshuis, een vlakbij een middelbare school met zo´n 1.000 leerlingen en 1 bij een gezondheidskliniek. Ook andere dorpsbewoners kunnen natuurlijk water halen bij deze punten. 

De begroting is nog niet helemaal rond vandaar dat we samen alle zeilen hebben bijgezet om extra inkomsten te werven zodat we onze plannen kunnen uitvoeren. De Kenya Run en Wandelen voor Water zijn twee evenementen die bijdragen aan dit project.