• LANDBOUW

Mungbonen: het groene goud

Alizetics, onze sociale onderneming in Tanzania die zonnebloemzaden opkoopt van kleinschalige boeren, heeft onlangs een onderzoek gedaan naar welk gewas het meest kansrijk is om toe te voegen aan het assortiment. Want behalve zonnebloemzaden kan er natuurlijk meer verhandeld worden, zolang er maar een markt voor is. Mungbonen, een in Nederland vrij onbekend gewas, kwamen als beste uit de bus. De vraag naar deze groene peulvrucht, in het Engels beter bekend als green gram, zit flink in de lift. Zo’n 2/3 van de totale oogst wordt geëxporteerd naar India, het andere deel wordt in Tanzania geconsumeerd.  

Het klimaat in het noorden van Tanzania kan behoorlijk weerbarstig zijn. De afgelopen maanden is dat weer eens duidelijk geworden: wekenlang bleven de verwachte regens uit. Mungbonen zijn vrij makkelijk te telen en redelijk goed bestand tegen droogte. Ook onder eerder genoemde omstandigheden zullen ze het wel redden. Alizetics heeft de afgelopen maanden de eerste 6.000 kilo mungbonen van kleinschalige boeren opgekocht. De bonen worden ruim zes maanden lang opgeslagen in speciale zakken. De zakken zorgen ervoor dat schimmels en ziektes geen kans krijgen, in de tussentijd drogen de bonen waarna wij ze kunnen doorverkopen.

Mungbonen houden zich kranig, ook bij aanhoudende droogte

Verkoop en transport van de oogst is in het afgelegen en moeilijk te bereizen noorden van Tanzania een grote uitdaging voor arme boeren. Daarom heeft Alizetics in de dorpen waar ze werkzaam is inkoopcentra ingericht waar de boeren met hun oogst naar toe kunnen. De boeren ontvangen er een eerlijke prijs voor hun waar. Zo is de boer vrijwel zeker van een geslaagde oogst, een gegarandeerde afzetmarkt én een eerlijke prijs.

♥ Leuk weetje ♥
Mungbonen vind je in Nederland tegenwoordig ook wel in de supermarkt schappen tussen de zogenaamde ‘superfoods’: ze worden gebruikt om bijvoorbeeld curries van te maken en kunnen een prima alternatief zijn voor linzen.


De bonen worden bewaard in speciale zakken om schimmels en ongedierte te weren.
Nieuws