• DRINKWATER

Officieel geopend: 25 nieuwe waterpunten!

In de dorpen Maganzo en Masagala in het noorden van Tanzania heeft ICS de afgelopen anderhalf jaar keihard gewerkt om 25 nieuwe waterpunten aan te leggen. En het is gelukt! Dorpsbewoners en genodigden verzamelden zich rond een van de punten voor de officiële opening.

Een van de overheidsofficials sprak de menigte toe: "Vanaf vandaag kunnen alle dorpsbewoners, dag en nacht, centraal in het dorp water halen met een prepaid kaart. Laten we er samen voor zorgen dat dit prachtige systeem goed blijft werken!" 

De Tanzaniaanse overheid legde een aantal jaar geleden een lange pijpleiding aan die water vanuit het Victoriameer naar de stad Kishapu transporteert. De leiding passeert ook de plaatsen Maganzo en Masagala in het noorden. Maar omdat hier geen tappunten gepland stonden hadden de bewoners in deze dorpen er helemaal niets aan.

ICS is daarom in het najaar van 2015 gestart met de bouw van zijleidingen die nu aangesloten zijn op de hoofdleiding. Met als resultaat 25 opvallende, blauwe waterpunten, waar de in totaal 12.000 bewoners nu met een prepaid kaart schoon en veilig drinkwater kunnen komen halen. 

Elk tappunt is uitgerust met een prepaid betaalmeter van Susteq. Met een prepaidkaart, die bewoners vooraf kunnen opladen bij deelnemende winkeltjes in de buurt, kunnen ze direct betalen voor de hoeveelheid water die ze getapt hebben. De inkomsten die we hiermee genereren worden gebruikt voor onderhoud van het systeem en kwaliteitscontroles. Want alleen zo kunnen we er voor zorgen dat de tappunten langdurig schoon en veilig drinkwater blijven leveren.


Nieuws