Lessen over leven


Een van de twee pijlers waar het werk van ICS op steunt is ouderschap en opvoeding. Ouders en docenten dragen in grote mate bij aan het welzijn en de toekomst van kinderen. Maar ook de kinderen zelf worden hierbij niet vergeten.

Via school krijgen kinderen drie lessen aangeboden die gaan over (kinder)rechten, eigenwaarde en de omgang met anderen. Thema's als communicatie en conflictbeheersing komen aan bod maar bijvoorbeeld ook kritisch denken en knopen leren doorhakken. De lessen helpen kinderen sterker in hun schoenen staan en leren hoe om te gaan met andere kinderen, docenten, ouders en buurtgenoten. Waardevolle lessen die je een leven lang met je mee kunt dragen.

Er wordt met de kinderen gesproken over deze onderwerpen maar ze worden vooral ook aan het werk gezet: er wordt druk getekend en er worden in groepjes toneelstukjes gemaakt.

Tekening%20gemaakt%20door%20een%20van%20de%20kinderen%20tijdens%20lessen%20Life%20Skills.jpgDit programma is een aanvulling op onze Skilful Parenting training die ouders ondersteunt bij opvoeding en de speciale training voor docenten. Een leven in armoede vergt het uiterste van mensen. Ouders voelen zich vaak machteloos, communiceren slecht met elkaar en reageren zich af op de kinderen: die gaan niet (meer) naar school en worden regelmatig fysiek gestraft. ICS traint ouders niet omdat we het beter denken te weten maar omdat we ons realiseren dat de omstandigheden waarin ouders hun kinderen moeten opvoeden verre van eenvoudig zijn. Ouders hebben weinig tot geen opleiding en kopiëren de opvoedtechnieken die zij zelf ook hebben ervaren. Door samen met de ouders andere opvoedingsmogelijkheden te onderzoeken, rollenspellen te spelen en het thema bespreekbaar te maken voelen zij zich gesteund om problemen aan te pakken.