Goed ouderschap als wapen tegen kinderarbeid


De leefomstandigheden van veel boerengezinnen in de West-Afrikaanse cacaoteelt zijn ronduit slecht. Kinderarbeid komt veelvuldig voor. Volgens gegevens van Unicef werken in Ivoorkust, de grootste producent van cacao, zeker 150.000 kinderen op de plantages. Het programma TRECC, Transforming Education in Cocoa Communities in Cote D’Ivoire, heeft als doel om kinderarbeid in deze sector een halt toe te roepen. ICS is als één van de 20 organisaties uit maar liefst 6.000 programma’s gekozen om haar kennis en expertise rondom positief ouderschap in te brengen.

Het Skilful Parenting programma van ICS kan bijdragen aan het versterken van cacaoboeren en hun gezinnen, kinderarbeid tegengaan en, in plaats daarvan, te zorgen dat deze kinderen naar school gaan. Deze week vertrekken twee collega’s uit Kenia naar Ivoorkust om daar partnerorganisaties te trainen. Op korte termijn zullen enkele nieuwe Ivoriaanse collega’s worden aangesteld om een  lokaal ICS team te vormen. Twee maanden later kunnen deze partners dan, onder toezicht van ICS, met onze methode aan de slag in het veld.

TRECC is een initiatief van de Jacobs Foundation, Bernard van Leer Foundation, UBS Foundation en de overheid van Ivoorkust, in samenwerking met een aantal grote spelers uit de internationale cacao-industrie. Een van de Sustainable Development Goals, zoals opgesteld door de VN, is het beeindigen van kinderarbeid in 2025. Een streven waar ICS zich graag voor inzet.