Alle remmen los

Caroline Abels, portfolio manager van ons ouderschapsprogramma, reisde onlangs af naar Ivoorkust. Samen met collega Maureen uit Kenia verbleef ze tien dagen in het West-Afrikaanse land om nieuwe trainers te trainen in onze methode die ouders en docenten ondersteunt bij opvoeding. Om zo kindermishandeling en kinderarbeid in de toekomst tegen te gaan. Lees hier over haar persoonlijke belevenissen.

ICS SP training Ivory Coast 2.jpg

Gratis taxi
Abidjan, een kleurrijke, drukke en internationale stad waar je veilig rond kunt lopen. Tijdens een zoektocht naar een kantoorboekhandel wijst een vriendelijke dame ons de weg. Als ze ziet dat we willen gaan lopen grijpt ze in. Niet omdat het niet veilig is, maar omdat ze het te ver lopen vindt. Ze houdt een taxi aan en stapt met ons in de taxi. Bij aankomst willen we betalen, maar dat vindt zij echt onzin, zij betaalt. Gastvrij, vriendelijk en veilig, zo wil ze dat wij haar land zien. Aangenaam verrast zwaaien we haar gedag en stappen we de winkel in om de laatste benodigdheden te halen voor de training die we zullen verzorgen om lokale trainers op te leiden.

Farmer Field Schools
De volgende dag worden we vroeg opgehaald door onze partner, werkzaam in de cacao sector. We gaan naar een cacaoplantage. Het cacaobedrijf heeft een aantal lokale farmer field schools, waar de cacaoboeren in groepen meer leren over cacao. Tijdens deze bijeenkomsten leren boeren hoe ze meer cacao uit de bomen kunnen halen en hoe ze de teelt kunnen verduurzamen. Ook leren zij hier over de nadelige gevolgen van kinderarbeid in deze sector. De bedoeling is dat de boeren die kinderen hebben, op deze farmer field schools ook ons ouderschapsprogramma Skilful Parenting aangeboden krijgen. Hoe meer ouders over kennis en vaardigheid zullen beschikken met betrekking tot de ontwikkeling van hun kinderen, des te meer ouders geneigd zullen zijn hun gedrag richting hen te verbeteren. We willen er op deze trip dus achter komen hoe deze groepen zijn samengesteld en hoe de huidige trainingen georganiseerd zijn, zodat we ons programma daar maximaal op kunnen afstemmen.

De auto stopt aan de rand van een bos. Ver weg hoor ik gejuich en gezang. Ik hoor plezier. Na vijf minuten lopen door de plantage komen we bij de groep aan. We worden verwelkomd met dans en zang. Liever sta ik aan de zijlijn te genieten van wat ik zie en hoor, maar helaas ontkomen mijn Keniaanse collega en ik er niet aan mee te doen. Mijn stijve Hollandse heupen kunnen het ritme niet aan.

ICS SP training Ivory Coast.jpg ICS SP training Ivory Coast 6.jpg

Alle remmen los
Twee dagen later starten we de training om lokale trainers op te leiden tot veldtrainer Skilful Parenting. Een groep van maar liefst 26 mannen en vrouwen. In de groep zitten trainers die al langer werkzaam zijn op het gebied van kinderbescherming, maar het overgrote deel van de trainers zijn agrarische trainers. Ze vormen een diverse groep. Daarnaast vormen ze een flinke uitdaging voor ons omdat wij beide niet heel goed Frans spreken. Gelukkig hebben we twee vertalers. Zes fantastische trainingsdagen volgen. Wat een betrokkenheid en plezier zit er in deze groep. We maken veel gebruik van rollenspellen. Iedereen leeft zich hier maximaal in uit. We zien de meest verlegen deelnemer zich ontpoppen tot topacteur en de meeste cynische deelnemer verandert in een soort pleiter voor kinderrechten. We zien vrouwen en mannen in open, soms felle en soms hilarische discussies over seksualiteit en de rechten van vrouwen. Hoewel we deelnemers opleiden tot trainer van het programma, krijgen we vooral veel terug dat ze deze training veel eerder in hun leven gehad hadden willen hebben. Een deel van hun kinderen zijn al ouder, maar met hun jongste kinderen gaan ze echt alles anders doen!

Op zaterdagmiddag nemen we afscheid van de groep en rijden we direct naar het vliegveld, op weg terug naar Kenia en Nederland. Op het vliegveld plannen we nog snel de vervolgtraining voor we moe en voldaan het vliegtuig in stappen. Wat een week en wat een fantastisch werk doen wij!