Blog: #MeToo in Afrika

Sinds een week delen vrouwen wereldwijd hun bekentenissen rondom seksuele intimidatie met de hashtag #MeToo. In het licht van haar recente bezoek aan Ivoorkust, waar ze discussies voerde over seksualiteit met zowel mannen als vrouwen, schreef ICS collega Caroline Abels een blog over dit onderwerp.

Het houdt de nationale en internationale media al dagen bezig, #MeToo. Ook op ons kantoor in Nederland hebben wij hier onderling discussies over gehad. Wanneer wel en wanneer niet #MeToo. De ene foute opmerking van een man op straat is niet de andere. Soms kan het leuk zijn en soms geeft het je een onveilig gevoel. Een kneep in je billen in de kroeg voelt minder onveilig dan wanneer je alleen met een man in een lift staat. In beide gevallen is het grensoverschrijdend, maar het is de context die maakt of je als vrouw je wel of niet onveilig en onmachtig voelt.

Als ICS medewerkers hebben wij natuurlijk veel contact met vrouwen in Afrika. De Facebook-gebruikers op kantoor hebben ook onze Afrikaanse collega’s als vrienden op Facebook. Wat opvalt is dat #MeToo daar helemaal niet leeft. Waarom is dat?

In onze ouderschapstrainingen besteden wij veel aandacht aan de verschillende rollen binnen het gezin, ontwikkeling van kinderen, pubergedrag, het belang van vaderlijke betrokkenheid in de opvoeding, communicatie en dus ook seksualiteit. Een aantal weken terug was ik aanwezig bij een training die wij gaven aan veldtrainers van ons ouderschapsprogramma. Ongeveer 70% van de groep was man. Op dag vier hebben we het over communicatie en seksualiteit. Onze mastertrainer vraagt aan de groep of een vrouw initiatief mag nemen tot seks. De vrouwen zeggen 'ja', de mannen zeggen 'nee'.  We laten de vrouwen en mannen onderling even discussiëren. De volgende vraag: “mogen vrouwen binnen het huwelijk gemeenschap weigeren omdat ze een keer geen zin hebben?”. En wederom, het handjevol vrouwen zegt volmondig 'ja' en de mannen lachend, maar bloedserieus 'nee'. Na enig rumoer hebben we het ook over hun dochters en zonen. We hebben het over de signalen en risico’s van kindermishandeling inclusief seksueel misbruik en we leggen de link met opvoeding. Het valt mij op dat het in de interne discussies veelal gaat om het gesprek met meisjes. Meisjes moeten beschermd worden. Meisjes moeten bewust zijn van de risico’s. Meisjes moeten mondiger gemaakt worden. En de jongens? In onze ouderschapstrainingen maken we ouders ook bewust van hun rol op het gebied van seksueel gedrag van zowel hun dochters als hun zonen. Mijn conclusie; #MeToo zou moeten gaan over de jongens en mannen. De vrouwen snappen het wel.

In vele delen van Afrika is #MeToo de dagelijkse realiteit van vrouwen. Met Skilful Parenting zorgen we dat ook op dit gebied een bewustwordingsproces start. Want ook de Afrikaanse vrouwen verdienen meer respect op dit gebied.