Kleren maken de man

Agrics, de sociale agrarische onderneming van ICS, levert boeren zaden, mest, kippen en solarlampen op krediet. Begin oktober bezocht directeur Ronald Messelink het lokale kantoor van Agrics in Tanzania. En ze trokken er op uit: de velden in. Om kennis te maken met boerengroepen, hun verhalen te horen en hun akkers te bekijken. Lees hier zijn verhaal.

bezoek%20Ronald_edited_1.jpgMwanza, 31 oktober, 7 uur ’s ochtends. We vertrekken naar Geita, ons werkgebied ten zuidwesten van Mwanza, de grootste stad van West-Tanzania. De eerste boot die ons over de uitloper van het Victoriameer moet brengen is vol. Een uurtje later kunnen we alsnog mee. Wat me opvalt als we door het landschap van Geita rijden is dat het er goed uitziet. De weg is voor Afrikaanse begrippen uitstekend, en de akkers liggen er goed bij. Het is regentijd, en gelukkig zijn de regens dit jaar voorlopig goed. Na vorig jaar, toen de regens uitbleven, kunnen de boeren dat goed gebruiken, en Agrics ook.

Zoals gebruikelijk in Tanzania is de eerste stop de overheid. Met zijn socialistische verleden is Tanzania een land waar de overheid aan alle touwtjes trekt. Goede relaties zijn belangrijk. We overleggen met de ‘district executive director’ en zijn hoofd landbouw hoe we samen kunnen werken. Welke gewassen willen zij gaan promoten, en hoe kunnen wij dat ondersteunen? Hoe kunnen zij ons helpen om boeren die niet terug betalen aan te sporen om dat wel te doen?

Daarna bezoeken we twee boerengroepen. Weer valt op hoe goed het land erbij ligt. Veel akkers zijn mechanisch geploegd, en de mais staat fier en compact in lange rijen. In gesprek met een boer in de eerste groep vertelt hij hoe zijn opbrengst omhoog is gegaan van 1 naar 8 zakken mais. Allemaal door goede zaden, mest en training in moderne landbouwmethoden. Ik vraag hem wat hij met de extra opbrengst heeft gedaan. Hij wijst op zijn kekke roze poloshirt: hij heeft nieuwe kleren gekocht! Kleren maken tenslotte de man. Ook in Tanzania.

Door de prima regenval liggen de akkers er goed bij


Bij de tweede groep gaan we dieper in op mobiel betalen. Hoeveel van de groepsleden hebben inmiddels M-Pesa*op hun telefoon, het gangbare mobiele betaal systeem? Dat blijken er 12 van de 16 te zijn. Een belangrijke constatering, want tot nu toe hebben we mobiel betalen in Tanzania nog niet ingevoerd omdat het te weinig gebruikt werd. Het moment lijkt rijp om ook hier over te gaan op deze methode. Tot slot stellen we ook hier vast dat het meest gewenste nieuwe gewas rijst is. We gaan kijken hoe we dat in ons pakket op kunnen nemen.

Ronald%20met%20Peter.jpg Tanzania%20mais%20veld_edited.jpg

Om 17.00 uur beginnen we aan de terugreis. De boot blijkt opnieuw vol, dus wachten we weer een ronde. Uiteindelijk komen we om 22.00 uur aan bij ons hotel. Een beetje moe, maar zeer voldaan.