Rupsje-nooit-genoeg saboteert maisoogst

De afgelopen maanden rukt de zogenaamde ‘fall armyworm’ op in grote delen van Afrika. De worm komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika maar is vermoedelijk meegereisd per vliegtuig en sinds 2016 ook in Afrika actief. Deze rupsjes-nooit-genoeg vreten zich een weg door hele maïsvelden en kunnen daarmee grote schade aanrichten voor boeren: niet alleen de oogst dreigt zo te mislukken, ook het zo broodnodige inkomen kan op deze manier wegvallen.

Armyworm%202.jpgDe meeste boeren controleren hun planten nu handmatig en halen de wormen er één voor één uit om de diertjes te doden in kokend water. Er wordt ook geëxperimenteerd met een eigen brouwsel van gekookt water met pittige pepers. Sommige boeren zeggen hier succes mee te hebben maar geheel afdoende lijkt de methode niet. Chemische bestrijdingsmiddelen hebben in eerste instantie niet de voorkeur maar blijken wel het meest efficiënt, zeker wanneer de wormen met veel zijn.

Boeren zien zichzelf regelmatig geconfronteerd met (nieuwe) uitdagingen. Vorig jaar zorgde het weerfenomeen El Niño nog voor langdurige droogte, nu zijn het wormen die de oogst saboteren. ICS zorgt er met haar projecten en sociale agrarische ondernemingen voor dat ook kleinschalige boeren in Afrika toegang hebben tot waardevolle informatie, praktische kennis en gecertificeerd zaaigoed om optimaal toegerust aan de slag te kunnen en nieuwe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.