Leren van elkaar: Aanpak geweld tegen kinderen

Van 29 oktober tot 1 november was ICS gastheer van een conferentie van 25 Oost-Afrikaanse organisaties die werken aan de bestrijding van geweld tegen kinderen. Doelstelling was om zoveel mogelijk van elkaar te leren: Welke aanpak werkt goed en welke instrumenten zorgen voor het meeste resultaat?

Hieruit werden veel grote en kleine lessen getrokken. Het is ondoenlijk om ze hier allemaal weer te geven, dus hierbij een paar van de belangrijkste punten:

  1. Zorg dat de overheid nauw betrokken is bij de projecten. Dat zorgt er met name voor dat de resultaten duurzamer zijn.
  2. Gebruik technologie! Een simpel instrument als Whatsapp is enorm waardevol om gevallen van geweld tegen kinderen te signaleren, maar ook om bewijs te verzamelen.
  3. De combinatie met een economisch programma is belangrijk. Geweld is vaak gekoppeld aan armoede, en het helpt kinderen enorm als het huishoudinkomen omhoog gaat.

Aan het einde van de week gingen de deelnemers gewapend met deze lessen, en geïnspireerd door elkaars verhalen, terug naar hun eigen organisaties en landen, om voorop te gaan in de strijd voor een veilige plek voor kinderen!

                                                                         

                                                               Foto: Openingsspeech door ICS directeurd Ronald van Messelink.


De conferentie werd betaald door een van de Amerikaanse donoren van ICS.