Advies en leningen op maat

met behulp van geografische informatie

Eerder dit jaar berichtten we al over het prijzengeld à 125.000 euro dat Agrics en onze partner Agri-Wallet ontvingen door middel van NpM's Innovator’s Challenge. Het project dat hiermee werd gefinancierd is eind augustus afgelopen.

NpM is een platform waarbinnen banken en andere investeerders samenwerken om de toegang tot financiële producten, zoals leningen of verzekeringen, toegankelijk te maken voor mensen in ontwikkelingslanden.

Zeker op het platteland waar mensen hun geld verdienen met kleinschalige landbouw, aangevuld met bijvoorbeeld een winkeltje of het werken op het land van iemand anders, is dit hard nodig. Zonder een vaste bron van inkomsten is het voor deze mensen zeer moeilijk om een lening of verzekering te krijgen voor investeringen of zich in te dekken tegen een mislukte oogst.

100 boeren
Met het geld van de NpM hebben Agrics en Agri-Wallet 100 boeren in West-Kenia een bundel op maat gemaakte agronomische en financiële diensten aangeboden om hun productiviteit verder te laten toenemen. Deze bundel bestond uit een lening voor goede zaden en kunstmest en voor aanvullende producten. Denk hierbij aan herbruikbare, luchtdichte zakken om de oogst veilig in op te slaan, gepersonaliseerd advies gedurende het seizoen en een gewasverzekering tegen de gevolgen van slecht weer.
Advies per mobiele telefoon
Het bijzondere van dit initiatief is dat het gebruik maakt van geografische informatie, waaronder satellietbeelden en gewasgroeimodellen. Hiermee kan op maat gemaakt advies worden gegeven aan de boeren. Ook de financiële ondersteuning via hun persoonlijke Agri-Wallet, een soort digitale portemonnee op de mobiele telefoon, kan hiermee worden aangepast. Dit geeft boeren de mogelijkheid om écht opvolging te geven aan de adviezen en hun risico op een mislukte oogst te verkleinen. Zo ontvingen boeren gedurende het seizoen wekelijks een sms-bericht met de weersverwachting en de voortgang van hun gewas. En kregen ze de ruimte voor extra krediet om gewasbeschermingsmiddelen te kopen als dat nodig was.

De resultaten
Het project is eind augustus officieel afgelopen en we zijn blij met de resultaten. De meeste boeren zijn inmiddels klaar met oogsten. Via hun Agri-Wallet kunnen ze de komende tijd hun krediet afbetalen en veilig de betaling van afnemers ontvangen. Met dit project hebben we laten zien hoe geografische informatie gebruikt kan worden voor gepersonaliseerde leningen en adviezen. We onderzoeken nu hoe dit op grotere schaal kan worden toegepast.