Een eind aan kindhuwelijken

De Shinyanga regio in Tanzania stond alom bekend als een van de slechtste regio’s voor meisjes om op te groeien. Zo werd in 2015 geschat dat een schokkende 59% van de meisjes op jonge leeftijd werd uitgehuwelijkt. Dat treedt niet alleen alle rechten van het kind met voeten, het is ook nog eens levensgevaarlijk: kindhuwelijken leiden tot kind zwangerschappen, en die leiden tot hoge kinder- en moedersterfte. Daarom is ICS samen met lokale partners aan de slag gegaan om kindhuwelijken terug te dringen.

Dat deden wij onder andere door een voorlichtingscampagne, om zo ouders en overheden te informeren over kinderrechten en te wijzen op de risico’s van kind huwelijken. We wilden zo geleidelijk aan de culturele en sociale normen achter kindhuwelijken doorbreken. We zijn langs geweest op 187 scholen, om leerlingen én leraren te trainen. Bovendien hebben we gewerkt aan inkomensversterking, want armoede is een van de belangrijkste oorzaken achter het uithuwelijken van kinderen. We gaven vak training en verstrekten startkapitaal aan kleine ondernemers.

En met succes. In 2019 was het percentage kind huwelijken gedaald van 59% naar 34%. Nog steeds veel te veel, maar wel een daling van 42%. Dat leidde onder andere tot een significante daling in kind zwangerschappen. De aanpak in Shinyanga geldt inmiddels als een voorbeeld-aanpak voor heel Tanzania. ICS en haar partners blijven knokken voor de rechten van de meisjes van Shinyanga. Zodat we in de nabije toekomst kunnen zeggen dat kindhuwelijken tot het verleden behoren!

Als dank ontving ICS van de Tanzaniaanse overheid een certificate of recognition: