Een betere toekomst door opvoedingseducatie

Onze vroegste ervaringen in het leven kunnen ons jarenlang bijblijven en ons tot ver in de volwassenheid blijven beïnvloeden. Dit was het geval voor Huldah, een moeder uit Kisumu County Kenia wiens levenservaringen invloed hadden op de manier waarop ze voor zichzelf en haar kinderen zorgde. Het ontbreken van positieve ervaringen en ouderlijke steun kan erg stressvol zijn voor kinderen. Huldah's kinderen kunnen dat beamen.

Ervoor zorgen dat ouders adequate sociale en emotionele steun krijgen, is essentieel voor de toekomst van de ouder en de kinderen. Erkennend dat ouderschap sterk wordt beïnvloed door de eigen ervaringen in de kindertijd, jeugd en volwassenheid, blijft ons opvoedingsprogramma, Skilful Parenting, platforms creëren waar ouders en verzorgers worden ondersteund om te herstellen van negatieve ervaringen en in staat worden gesteld om positieve ervaringen en koestering voor kinderen te bevorderen.

Samen met 862 andere ouders heeft Huldah steun gekregen om hun verleden te verwerken en de leiding te nemen over hun leven en dat van hun kinderen. Dit initiatief heeft een positieve invloed op het leven van ongeveer 2596 kinderen.

Huldah is een alleenstaande moeder van 3 kinderen, een meisje van 16, een 12-jarige jongen en een 10-jarig meisje, wonend in Kisumu County, Kenia. Huldah was kapster en verdiende KES 500 per dag, een baan die ze verliet toen ze niet genoeg kon verdienen om zichzelf te onderhouden omdat er te veel concurrerende kapsalons in haar werkgebied waren. Ze werkt nu als vrijwilliger voor Community Health en werkt samen met de County Government van Kisumu en andere NGO-projecten. Met deze verschillende opdrachten verdient ze genoeg om voor haar gezin te zorgen.

Skilful Parenting Training                               Huldah en haar kinderen
         Skilful Parenting training                                                                                                                                           Huldah en haar kinderen

Heel lang leefde Huldah als een verbitterde vrouw, vanwege de ontberingen die ze op jonge leeftijd doormaakte. Ze werd gedwongen te stoppen met school toen haar moeder keelkanker bleek te hebben. Omdat het gezin geld nodig had voor de behandeling, was het niet mogelijk om haar schoolgeld op te brengen. Helaas bezweek haar moeder en werd ze gedwongen vroeg te trouwen met een man die haar fysiek mishandelde en minachtte. Haar man overleed door overmatig alcohol gebruik. Ze ging door moeilijke tijden en voedde haar kinderen in bitterheid op.

Huldah zegt dat haar leven veranderde toen ze zich bij een groep voegde en werd getraind in Skilful Parenting, goed ouderschap, door een gemeenschapsbegeleider die was toegewezen aan haar dorp rond de Nanga Primary School, een van de beoogde 12 scholen. Ze doorliep de 5 modules Skilful Parenting, 2 modules Child Protection en Family Budgeting. Een training waarvan ze zegt dat het haar keerpunt was. De module die haar opviel, zegt ze, was de opleiding kinderbescherming (Child Protection). Ze realiseerde zich dat als ze maar beschermd was geweest, zij de harde ervaring in haar jeugd niet zou hebben meegemaakt. Ze realiseerde zich toen ook dat het haar verantwoordelijkheid was om haar kinderen koste wat kost te beschermen en te ondersteunen. Ze besloot te veranderen en ze verontschuldigde zich later bij haar kinderen voor het mishandelen van hen en sindsdien bespreken ze samen beschermingskwesties.