Cacao coöperatie betrokken in de strijd tegen kind

In de strijd tegen kinderarbeid op de cacaoplantages in Ivoorkust, worden niet alleen ouders door ICS-SP benaderd maar óók de cacao coöperaties, de werkgevers. Dat werkt.

Ook Kouamé Blazry, manager bij de cacao coöperatie CADESA, merkt dat zijn werknemers gelukkiger zijn en daardoor beter functioneren. Hij zegt:
De Skilful Parenting training van ICS-SP heeft harmonie gebracht bij vele gezinnen en heeft geholpen om de kinderen te beschermen en tegelijkertijd de kansen te vergroten om hun volledige ontwikkelingspotentieel te bereiken.

Hij geeft twee voorbeelden:
Zo had Ouedraogo Payadé een conflict met zijn zoon omdat hij niet meer naar school wilde. In de Skilful Parenting training heeft hij geleerd om een open discussie met zijn zoon te hebben. Dat heeft hem geholpen om samen met zijn zoon een oplossing voor het probleem te vinden.

In Sawadogo Zackaria’s beleving was de enige manier om zijn kinderen op te voeden en discipline bij te brengen hen te slaan, voor elk vergrijp hoe klein ook. Maar na het volgen van de Skilful Parenting training is hij radicaal veranderd en praat hij met zijn kinderen terwijl hij uitlegt waarom bepaald gedrag verkeerd is en hen de juiste richting geeft. Deze manier van doen heeft een vertrouwensrelatie tot stand gebracht tussen hem en zijn kinderen die niet langer bang voor hem zijn.

Na het zien van deze veranderingen heeft CADESA besloten zich óók in te zetten tegen kinderarbeid. CADESA heeft kruiwagens uitgedeeld om het dragen van lasten te vergemakkelijken én om daarmee te voorkomen dat kinderen de lasten moeten dragen. Ten slotte heeft de coöperatie twee servicegroepen opgericht om ouders te helpen het veldwerk op een betere manier in te richten om zo kinderarbeid te voorkomen.

CADESA gaat er nu, samen met ICS-SP, voor zorgen dat de Skilful Parenting trainingen worden uitgebreid tot meer secties van de coöperatie, en zelfs daarbuiten tot alle coöperaties in Ivoorkust.