Samen zijn we sterker: ICS-SP en Terre des Hommes

Terre des Hommes en ICS delen hun visie op een veilige omgeving voor kinderen. Beide organisaties versterken elkaar in hun werk. Door inhoudelijk intensief samen te werken, kunnen we veel meer bereiken voor kinderen en hun families.

De teams van ICS-SP en Terre des Hommes Kenia werken samen in een grootschalig project dat kinderarbeid, en al zijn vormen in de dienstverlenende sector in Kenia, aan het licht brengt en elimineert. Het project streeft naar 3 resultaten tegen 2025:

  1. Meer druk op implementatie van wetten en beleid op het gebied van kinderarbeid in de dienstensector.
  2. Gezinnen en gemeenschappen helpen om voor hun kinderen te zorgen, ze te beschermen en te voorzien in de behoeften van hun kinderen.
  3. Kinderen betere kansen geven op onderwijs en relevante vaardigheden.

Dit project zal in 2025 de levens van 10.000 kinderen tussen de 7 en 18 jaar positief hebben beïnvloed.

De realiteit
Bijna 1 op de 10 kinderen wordt wereldwijd onderworpen aan kinderarbeid en wordt soms gedwongen tot gevaarlijk werk door mensenhandel (bron: UNICEF). In Kenia verricht 8,5% van alle minderjarigen (dat zijn 1,3 miljoen kinderen!) kinderarbeid (bron: Keniaans statistiekbureau KNBS). En het aantal gevallen van kinderarbeid is alleen maar meer toegenomen sinds de COVID 19-pandemie. In april 2020 meldde KNBS dat sinds het begin van de pandemie ongeveer 1,72 miljoen mensen in Kenia hun baan zijn kwijtgeraakt. Met dit aanzienlijke inkomensverlies zal een groeiend aantal ouders genoodzaakt zijn om hun kinderen te laten meewerken. Lange schoolsluitingen tijdens de COVID-19 pandemie en beperkte sociale voorzieningen spelen eveneens een rol.

Een rapport uit 2020 van International Justice Mission en andere ngo's, merkte eveneens op dat kinderarbeid en commerciële seksuele uitbuiting van kinderen vaak verborgen is en wordt gefaciliteerd door hotel- en bareigenaren, lokale gidsen, vervoerders en soms jonge lokale vrouwen die handelen als ‘recruiters’ voor jongere meisjes.

                                                                   
                                                                                                  werkgroep teams ICS-SP en Terre des Hommes in Kenia