Lijfstraffen brengen géén discipline

Kinderen discipline leren? Geweld is niet het antwoord! In Afrika komt het helaas nog vaak voor dat ouders gewelddadige methoden gebruiken om lastig gedrag van hun kinderen aan te pakken en ze discipline bij te brengen. Dit maakt ze angstig en veroorzaakt op termijn emotionele, fysieke en mentale schade.

  Het Skilful Parenting programma in Ivoorkust voorziet ouders van nuttige kennis, vaardigheden en hulpmiddelen om hun kinderen wenselijk gedrag aan te leren en ongewenst gedrag te elimineren. Ongeveer 2.086 ouders/verzorgers binnen de gemeenschap van cacao-boeren hebben van deze training geprofiteerd, waardoor hun kinderen - 2.600 kinderen in de leeftijd van 0-8 jaar - nu geen lijfstraffen meer krijgen. 


Terwijl de mentaliteit van de gemeenschap over lijfstraffen verandert, past vader Dambele Daoud zijn lessen uit de training al toe om zijn band met zijn gezin te verbeteren. Daarmee breekt hij met oude tradities die hem als man zijn opgelegd. ‘Toen ik met mijn vrouw trouwde, kreeg ik een ‘instrument’ voor wanneer mijn vrouw iets verkeerds zou doen. In onze cultuur wordt van ons verwacht dat we dat gebruiken om onze vrouwen te slaan. Er werd gezegd dat er geen discipline is zonder geweld,’ aldus Dambele Daoud. 

Daoud zegt dat door het Skilful Parenting programma zijn communicatieve vaardigheden zijn verbeterd. Hij hoeft nu niet langer geweld te gebruiken om thuis conflicten op te lossen. Omdat het hem zo geholpen heeft, hoopt hij dat anderen zich ook voor het programma zullen aanmelden. 

‘Ik heb de waarde van goede opvoedmethodes en verantwoordelijkheden in alle ontwikkelingsfases van mijn kinderen geleerd. Ik heb geleerd te luisteren en te communiceren zonder geweld te gebruiken. Ik begrijp nu dat er alternatieven zijn voor lijfstraffen. Ook geschillen met mijn vrouw los ik samen met haar op. Ik sla haar niet langer.’ 

ICS-SP blijft gezinnen helpen en Daoud blijft Skilful Parenting promoten. Hij zou willen dat we hier veel eerder mee waren begonnen en hoopt dat nog veel meer leden van zijn gemeenschap worden overgehaald om de training te gaan volgen.