Bericht van Leonard Zijlstra, directeur ICS

Twee jaar na de uitbraak van corona: we mogen onze vrijheid weer gaan terug claimen. Terug naar ‘normaal’. Voor veel gezinnen in Afrika is dat geen vanzelfsprekendheid. Covid-19 heeft diepe sporen achtergelaten… en de kinderen hebben onze hulp hard nodig!

1,3 miljoen kinderen in kinderarbeid
In Kenia werkt naar schatting 8,5% van alle kinderen. Dat zijn 1,3 miljoen kinderen die slachtoffer zijn van kinderarbeid. Door de pandemie zijn de cijfers nu schrikbarend hoog. Deze kinderen doen klusjes in hotels, restaurants, maar ook zwaar en ongezond werk in bijvoorbeeld motor-transportbedrijven of mijnen. 

De gevolgen hiervan zijn groot. Kinderarbeid kan leiden tot slavernij en seksuele of economische uitbuiting. Kinderarbeid vergroot sociale ongelijkheid en discriminatie en berooft meisjes en jongens van hun kindertijd.

Ik ben dan ook zeer verheugd dat ik u, in mijn functie als -nieuwe- directeur van ICS, kan melden dat het gezamenlijke project van ICS-SP en Terre des Hommes inmiddels van start is gegaan. De teams zijn zeer enthousiast, want samen hebben we nu veel meer slagkracht in onze strijd tegen kinderarbeid. 

En dat is nodig ook. Want kinderarbeid blijft een groot probleem. In de afgelopen jaren is er op dat gebied veel werk verricht, maar de Covid-19 pandemie heeft kinderarbeid weer immens doen oplaaien. 

Onze teams zetten alles op alles om verborgen vormen van kinderarbeid aan het licht te brengen. Tegelijkertijd wordt er via onze projecten hard gewerkt om ouders, verzorgers en ook bedrijven bewust te maken van welke impact kinderarbeid op kinderen heeft. Het laat een diep en groot litteken achter, die een kind voor de rest van zijn leven tekent. Via de scholen en leerkrachten helpen we kinderen zich hiertegen te wapenen en leren we ze levensvaardigheden waar ze voor altijd iets aan hebben.

In onze nieuwsberichten kunt u lezen hoe we dat doen, wat onze hulp voor de kinderen en ouders betekent en hoe zij dat ervaren. 
Dankzij uw steun kunnen wij kinderen in Afrika helpen uit het dal te komen.

Leonard Zijlstra, Directeur