Maak kennis met de Othoo groep!

Met in totaal 24 vrouwelijke leden is dit de eerste groep in Seme (Kenia) die met succes een ouderschapstraining heeft voltooid. Bij de Keniaanse kinderhulp dienst, het Directorate of Children Services,  stonden de gezinnen van deze leden op de nominatie om uit elkaar te worden gehaald. Kinderen zouden worden gescheiden van hun ouders om elders te worden ondergebracht, omdat de ouders onvoldoende voor hen konden zorgen.

Het team van ons project “Changing the Way, We Care” (CTWWC) is drie maanden geleden gaan samenwerken met deze kinderhulp dienst om de gezinnen te helpen bij elkaar te blijven. Met de groep werd gesproken over diverse kwesties, zoals hoe om te gaan met tieners die worden beïnvloed door groepsdruk, pestgedrag, echtgenoten die geen verantwoordelijkheid nemen voor de zorg voor hun gezin, geestelijke gezondheidsproblemen, onderwijsbehoeften, economische behoeften, hygiëne en sanitaire voorzieningen en gezinnen die te maken kregen met stigmatisering door de gemeenschap omdat ze een gehandicapt kind hebben. Maar ook hoe te zorgen voor sterke en veilige hechtingen tussen gezinsleden.

In een ander aspect van de opleiding leerden de ouders ook over tuinieren, ondernemen en twee gezinnen kregen een geldlening. Tevens werden hygiëneproducten voor meisjes verstrekt en was er ondersteuning met schoolgeld. De Othoo groep werd geïnformeerd over de voordelen van formele registratie van de groep, zodat ze toegang kunnen krijgen tot bedrijfsfondsen zoals het Women Enterprise Fund, Uwezo Fund en Youth Fund. Zij kunnen de Othoo-vrouwengroep ondersteunen om te groeien en om veerkrachtig en onafhankelijk te zijn. 

In slechts drie maanden tijd heeft de Othoo groep een grote positieve wending gemaakt! De leden hebben onderling nu een nog hechtere band. Ze steunen elkaar met huisbezoeken en komen met ideeën over hoe ze zichzelf zouden willen onderhouden buiten de ondersteuning van het CTWWC-programma.