Ondervoeding

We ontmoetten een groep ouders/verzorgers uit het Ijara-district, in Garissa Kenia, die de effecten van klimaatverandering sterk benadrukten. Hoe droogte en watertekort het ouderschap moeilijk hebben gemaakt en bij kinderen tot ondervoeding hebben geleid.

 

Augustus 2022 – 11,4% van de kinderen onder de vijf jaar in Garissa loopt risico op ondervoeding. (bron: Relief Web)
 
September 2022 - Minstens 378.000 mensen in Garissa werden geconfronteerd met hongersnood en het aantal neemt dagelijks toe. (bron: Keniaanse Rode Kruis)

  

Veel kinderen lijden aan ondervoeding en ouders hebben beperkte mogelijkheden om hun kinderen te helpen. Via de ouderschapsgroep van ICS-SP kunnen ouders met kinderen die lijden aan ondervoeding nu hulp krijgen door een samenwerking met de overheid. Ook levert de regering via het Department of Social Development (DSD) en het Ministry of Health (MOH) inspanningen om gezinnen te ondersteunen door hen essentiële diensten te verlenen. Maar dat is niet genoeg. Ouders nemen daarom deel aan de ouderschapssessies om meer te weten te komen over mantelzorg en hoe ze voor hun gezin kunnen zorgen. Ondanks de aanhoudende droogte en watertekorten zoeken zij naar alternatieve manieren om hun kinderen van ondervoeding te helpen met de hulp van deze opvoedingsgroepen.

“Het is moeilijk geworden om te overleven, vooral met lange perioden van droogte in Ijara. De temperaturen zijn erg hoog en het is verschrikkelijk heet. De meeste van onze kinderen hebben geen goede maaltijden. Ze overleven op alles wat beschikbaar is. Als ouders willen we goed voor ze zorgen, maar we moeten voedsel gaan zoeken. Onze echtgenoten hebben de boerderijen verlaten op zoek naar grasland en water kilometers verderop in de kuststreek, Lamu County, omdat ons land te droog is. ICS-SP heeft ons, via het National Parenting Program, geholpen betere ondersteuning te krijgen. Zij brachten ons ook in contact met ziekenhuizen waar we voedzame pap en medicijnen voor onze zieke kinderen krijgen”, zegt de wijkbegeleider.

Via het National Parenting Program in Garissa streeft ICS-SP ernaar om 2000 ouders te bereiken met opvoedingslessen voor ongeveer 8000 kinderen. Hiermee kunnen we kennis delen over zorg, rollen en verantwoordelijkheden in het ouderschap, het verbeteren van de communicatie binnen gezinnen, voeding, gendergelijkheid en zelfzorg, het beëindigen van geweld en lijfstraffen door middel van positieve disciplinerende methoden.

“Ondanks de honger, droogte en watertekorten heeft de training ons goed gedaan. Het is belangrijk voor ons dat we een veilige ruimte hebben om te praten over kwesties die ons als vrouwen, moeders, aangaan en we ondersteunen elkaar ook om onze kinderen te helpen, vooral in deze moeilijke tijden. We zien positieve veranderingen binnen onze huishoudens en hopen dat het programma doorgaat. Wat we echt fijn vinden, is dat we ondanks deze moeilijke tijden meer leren over voeding voor onze kinderen, wat ons heeft geholpen de gezondheid van onze baby's te verbeteren en medische hulp te zoeken om hen te helpen met ondervoedingsproblemen", zegt Zainab.