ICS ontvangt ISO 9001 en publiceert op IATI

Begin augustus ontving ICS de Partos 9001 certificering. Partos, de branchevereniging voor Internationale Samenwerking in Nederland, heeft een sectorspecifieke toepassing van de ISO 9001 ontwikkeld. Deze norm stelt kwaliteitseisen aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie en houdt rekening met de specifieke omstandigheden van het werk en werkveld van ontwikkelingsorganisaties. Vervolgens heeft ICS eind augustus haar eerste gegevens gepubliceerd op het online platform IATI. Partos helpt Nederlandse ontwikkelingsorganisaties met behulp van een stappenplan bij het implementeren van IATI.

IATI, het International Aid Transparency Initiative, heeft als doel informatie over internationale ontwikkelingssamenwerking transparanter, gebruiksvriendelijker en toegankelijker te maken. ICS onderschrijft het belang van meer openheid en transparantie rondom activiteiten en bestedingen binnen de ontwikkelingssamenwerking wereldwijd. ICS heeft haar gegevens over 2013 volledig ingevuld, vanaf nu wordt dit periodiek aangevuld met nieuwe gegevens.

IATI maakt gebruik van zogenaamde ‘open data’. Door open data is informatie universeel toegankelijk en te gebruiken voor en door iedereen. De gegevens worden volgens een standaard ‘framework’ gepubliceerd waardoor de verschillende data eenvoudig met elkaar vergeleken kunnen worden. IATI brengt donoren, begunstigde landen, maatschappelijke organisaties en andere deskundigen binnen internationale ontwikkelingssamenwerking bijeen. Het uiteindelijke doel is om al deze partijen beter te kunnen laten functioneren en samen te laten werken. 

Kijk voor algemene informatie over IATI op www.iatiregistry.org. De eerste geüploade informatie door ICS is hier te vinden: http://iatiregistry.org/dataset/ics-org.