Vijana Reloaded van start met eerste lichting

Vijana Reloaded is een gloednieuwe opleiding in het westen van Kenia. De eerste 12 ambitieuze trainees zijn, na een selectieprocedure, vandaag van start gegaan.

De werkloosheid onder jongeren op het platteland van Kenia  is groot. Na de middelbare school vallen ze vaak in een gat. Want naast lezen, schrijven en rekenen zijn er meer vaardigheden die van belang zijn bij het vinden van een geschikte baan. Sociale vaardigheden, marketinginzicht en ondernemersvaardigheden zijn tegenwoordig, ook in Afrika, cruciaal. En juist daar ontbreekt het aan. Om de leegloop van het platteland tegen te gaan, want in geval van werkloosheid lokt de grote stad, heeft ICS met een aantal partners Vijana Reloaded ontwikkeld.

Vijana Reloaded leidt een nieuwe generatie ‘change makers’ op. Jongeren die denken in innovatieve oplossingen en hun steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale economie en maatschappij. De opleiding richt zich op jongeren die veel in hun mars hebben en barsten van de ambitie. Vaak hebben deze jongeren al een goede basisopleiding maar omdat ze de specifieke aansluiting missen bij de lokale arbeidsmarkt lukt het maar niet om aan een baan te komen.

Door middel van een 6 maanden durend traineeship ontwikkelen de trainees hun innovatief en oplossingsgericht denken. Naast wekelijkse lessen  wordt gewerkt aan cases in de praktijk, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Omdat bestaande opleidingen en universiteiten dit onderdeel missen vormt Vijana Reloaded een waardevolle aanvulling. De inhoud van het curriculum sluit goed aan bij de huidige tijdgeest. In de toekomst wil ICS daarom bekijken of het curriculum ook opgenomen kan worden in het lespakket van universiteiten om zoveel mogelijk jonge Kenianen te bereiken.