Geschiedenis


Noodhulpacties wereldwijd

ICS is opgericht in 1980 en stond toen voor Internationaal Christelijk Steunfonds (ICS). De organisatie richtte zich volledig op noodhulp. Er werden hulpacties op touw gezet in onder meer Afghanistan, Pakistan, Libanon, Mozambique, Angola, Somalië, Oeganda, Vietnam, Laos en Cambodja.

Van steunfonds naar support

In 2004 is het tijd voor een nieuwe naam. ICS blijft maar de afkorting wijzigt in International Child Support. De reden van deze wijziging is dat de toevoeging 'christelijk' suggereert dat de hulp alleen voor christenen is. Maar ICS biedt internationaal steun, met een focus op kinderen, en opereert volledig los van geloof, ras en/of politieke overtuiging.

ICS anno 2018: driver of development

ICS%20Driver%20of%20Development%20logo.jpgIn de loop der jaren zijn de programma's en aanpak veranderd. Van een organisatie die ooit begon met het bieden van noodhulp is ICS nu uitgegroeid tot een van de pioniers op het vlak van social businesses in Oost-Afrika. We zetten sociale ondernemingen op die een lokale economie op gang brengen waar ook boerengezinnen onderdeel van uitmaken. Door ouderschapstrainingen leren we ouders hoe ze economische vooruitgang en een positieve opvoeding kunnen inzetten om de toekomst van hun gezin positief te beïnvloeden. Zo zetten we een keten van duurzame economische en sociale ontwikkeling in gang.

ICS: Driver of Development. Een naam die nog beter past bij het werk dat ICS doet. Ontwikkeling aanjagen en groeikansen scheppen: dat is wat ICS doet. Sinds 2012 is het ICS kantoor Nederland gevestigd in Amersfoort.

2021 ICS gaat samenwerken met Terre des Hommes

Medio 2021 is ICS een samenwerking aangegaan met collega organisatie Terre des Hommes. Terre des Hommes werkt aan dezelfde doelen als ICS en de activiteiten van beide organisaties versterken elkaar. In Afrika betekent het dat we gezamenlijke projecten uit zullen voeren, gericht op het welzijn van kinderen. In Nederland betekent het dat we capaciteit samen zullen delen. Daardoor hebben we minder overhead nodig en blijft een groter deel van de middelen beschikbaar voor ons werk in Afrika. Niet alleen capaciteit wordt gedeeld, maar ook de huisvesting. ICS is nu te vinden in het pand van Terre des Hommes in Den Haag.