Een loods vol zonnebloemzaden

Als Hesabu en Rahel aan komen wandelen is het eerste wat opvalt de loods die tot de nok toe gevuld is met zakken gevuld met zonnebloemzaden. De meiden gaan vandaag op bezoek bij Alizetics, handelsonderneming in zonnebloemzaden. Het is een van de sociale ondernemingen die ICS rijk is.

De meeste Tanzanianen bakken hun voedsel in palmolie, dat geïmporteerd wordt vanuit Azië. Eten bereiden met zonnebloemolie is gezonder, milieuvriendelijker én kan in eigen land geteeld worden. Daarnaast biedt dit gewas extra potentie omdat de teelt van katoen, een tot voor kort ander populair gewas, momenteel niet veel meer oplevert. Zonnebloemzaden kunnen dit gat heel goed opvullen, ook omdat het weinig bewerkelijk is. 

Ramadhani Rajabu is veldcoördinator voor Alizetics. Rahel vuurt de eerste vraag af. “Wat is precies het doel van Alizetics?” Ramadhani: “85% tot 95% van de inwoners op het platteland van Tanzania is boer. Veel van deze kleinschalige boeren zijn niet gelukkig met de huidige afzetmarkt. Tussenpersonen kopen hun oogst op maar omdat de boer geen idee heeft van de marktwaarde biedt dit een slechte onderhandelingspositie. De boeren hebben behoefte aan een betrouwbare afnemer die een eerlijke prijs bied. Alizetics biedt deze aangesloten boeren gegarandeerde afzet van hun zonnebloemzaden.” 

Hesabu is dan eigenlijk wel nieuwsgierig wat Ramadhani precies doet voor Alizetics. “Ik zorg ervoor dat de ingekochte zonnebloemzaden schoon en droog worden opgeslagen zodat we ze voor langere tijd kunnen bewaren”, vertelt hij. “Daarnaast zorg ik voor de distributie, het ophalen van de zaden en het vullen van de zakken.”

“Op dit moment hebben we acht plekken waar we de zaden opkopen van kleine boeren”, gaat Ramadhani verder. “Zeer binnenkort worden er nog twee plekken aan toegevoegd om de boeren nog sneller en makkelijker te kunnen bedienen.” Gololi Mgema is een van de boeren die zijn oogst verkoopt aan Alizetics. “Alizetics biedt een betere prijs dan andere opkopers, zo kan ik mijn inkomen vergroten en hou ik aan het einde van de maand ook nog wat over voor andere belangrijke zaken.”

De twee meiden vinden het een goed project: "dankzij Alizetics kunnen onze ouders mooi betalen voor onze opleiding! We hopen daarom dat het Alizetics lukt om nog veel meer opkooppunten te realiseren zodat nog meer boeren hun oogst voor goede prijzen kunnen verkopen via deze onderneming.”

Reporters

Hesany Yohana

Rahel Maduhu