Slavernij en Kinderarbeid in de cacao industrie

Chocola wordt gemaakt van cacao bonen, de zaden van de cacao boom. De cacao boom heeft een warm, vochtig klimaat nodig. Waarschijnlijk komt de cacaoboom oorspronkelijk uit Zuid Amerika, maar op dit moment zijn de grootste cacao producenten van de wereld zijn te vinden in West Afrika. Côte d’Ivoir (Ivoorkust) is verreweg de grootste cacao producent, het levert 30% van de totale wereldwijde productie.
Na de oogst worden de bonen eerst gedroogd en gefermenteerd. Daarna worden de bonen geroosterd op ongeveer 140 graden Celsius. De kernen worden vervolgens fijngemalen tot een dikke vaste pasta, de cacao massa. Daaraan wordt het vet onttrokken, de cacao boter. De harde klomp die overblijft wordt gemalen tot cacaopoeder. De cacaoboter en de cacaopoeder zijn de hoofdingrediënten van chocola. Daar wordt meestal suiker aan toegevoegd, en melk(poeder). In pure chocolade moeten tenminste 35% droge cacaobestanddelen zitten, in melkchocolade tenminste 25%. Meer mag natuurlijk ook, er bestaat zelfs chocola die voor 99% uit cacaobestanddelen bestaat. Je moet wel een liefhebber van bitter zijn…


SLAVERNIJ EN KINDERARBEID

Maar de meeste chocoladerepen hebben een donkere schaduwzijde. Alleen al in West Afrika werken naar schatting 1,8 miljoen kinderen op de cacao plantages. En dat is niet alleen heel zwaar werk, het is ook gevaarlijk werk. Ze werken met pesticides en chemicaliën, moeten zware zakken sjouwen, en werken met gevaarlijk gereedschap. Er is een levendige mensenhandel. Kinderen worden gescheiden van hun ouders en verkocht. De documentaire  ‘The dark side of chocolate’, op YouTube te vinden, laat zien hoe kinderen voor € 250 worden verkocht. Schokkende beelden…

                                                                           


ICS WERKT MET TWEE GROTE CACAO BEDRIJVEN SAMEN OM KINDERARBEID UIT TE ROEIEN

Samen met Mars en Barry Callebaut, twee grote cacao opkopers in Côte d’Ivoir, werkt ICS aan het uitbannen van kinderarbeid. Het ouderschapsprogramma van ICS wordt ingezet om de gezinnen van cacao producerende boeren te ondersteunen. Wij zijn ervan overtuigd dat ouders niet kiezen voor kinderarbeid als hun gezin goed functioneert, en ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken. Dit jaar voert ICS een grote pilot uit, waarin ongeveer 1000 ouders worden getraind. Als blijkt dat de aanpak aanslaat wordt het programma opgeschaald. We gaan dan aan de slag om een groot deel van de boeren die leveren aan deze twee bedrijven te trainen.

Goed dat ze actie ondernemen – of too little too late?

Er wordt al decennia lang gesproken over de noodzaak om kinderarbeid en slavernij in de cacao industrie aan te pakken. In al die jaren is er eigenlijk onthutsend weinig voortgang geboekt. De grote bedrijven nemen onvoldoende hun verantwoordelijkheid. Het lijkt erop dat, onder druk van negatieve publiciteit, en van bedrijven als Tony Chocolonely, de gevestigde spelers wakker worden. In elk geval een beetje. Het initiatief waar wij deel van uitmaken is een serieuze poging om echt impact te hebben. Daarom werken wij graag mee, ook al vinden wij dat de cacao bedrijven veel eerder in beweging hadden moeten komen.