Innovatie helpt kinderen te bereiken

De omgeving waarin een kind opgroeit heeft veel invloed op zijn of haar ontwikkeling. Daarom zet ICS SP zich met hart en ziel in om ouders en verzorgers te helpen een veilige en liefdevolle leefomgeving te bieden aan hun kinderen. Daarbij gaan we innovatie niet uit de weg en zetten we nieuwe methoden en middelen in om ouders en kinderen te kunnen bereiken.

Begin 2023 lanceerden wij onze ParentApp, een app voor ouders, in Tanzania. Deze app is een krachtig hulpmiddel gebaseerd op het ouderschapsprogramma “Parenting for Lifelong Health” (PLH). Dit programma is gericht op gezinnen met kinderen van 10 tot 17 jaar en is ontwikkeld in samenwerking met verschillende universiteiten waaronder die van Oxford, Kaapstad, Tanzania en Kenia en de organisaties ICS SP en Clowns Without Borders Zuid Afrika.

Het PLH programma heeft als doel geweld tegen kinderen voorkomen, seksueel geweld verminderen en gezinnen ondersteunen bij het omgaan met stress als gevolg van armoede, corona en andere factoren.
Met de app kunnen ouders workshops volgen, maar ook informatie vinden over lokale ondersteuning. Ze kunnen één op één gesprekken voeren met een ervaren ICS SP-facilitator voor persoonlijke begeleiding en advies. De aanpak van het programma is zo opgezet dat het zorgt voor een naadloze overgang van leren naar toepassen in de thuisomgeving.
Sinds de lancering heeft de app vele positieve resultaten opgeleverd. Er zijn opmerkelijke verminderingen van fysieke mishandeling, problematisch gedrag onder jongeren en verbaal geweld en lijfstraffen binnen gezinnen. Bovendien is de app effectief gebleken bij het beperken van seksueel geweld en het verlichten van geestelijke gezondheidsproblemen. Het laat ons de aanzienlijke vooruitgang zien die geboekt is bij het verbeteren van het welzijn van kinderen en de dynamiek binnen gezinnen.

 “Nu zie ik hoe belangrijk het is om echt tijd door te brengen met mijn hele gezin. Ik heb geleerd hoe ik gesprekken met tieners kan houden. Dit heeft zeker bijgedragen aan het vergroten van het geluk van mijn gezin. Als we samen de familieproblemen bespreken of plezier maken, blijft de sfeer goed. Bedankt, ICS SP, voor deze prachtige ParentApp die mij helpt met mijn opvoedingsvaardigheden. Het is waar dat ouders en hun tieners een positieve ontwikkeling doormaken door dit programma. Hopelijk gaan meer ouders dit gebruiken!” Stephano Laitoni