Blog: Directeur ICS over de decembermaand

Ze houden in Afrika misschien nog wel meer van Kerstmis dan wij hier in Nederland. Het feest heeft niet alleen nog steeds een grote religieuze betekenis, het is bovendien de tijd van wat wij de zomervakantie zouden noemen. De scholen zijn minstens een maand gesloten, net als veel overheidsinstanties.

Voor een West-Europeaan is december in Afrika een vervreemdende ervaring. Aan de ene kant is er veel herkenning. Je hoort bijvoorbeeld dezelfde bekende muziek; ik zat onlangs vier uur in een four-wheel drive met één cassettebandje met kerstclassics. Het werd een lange, lange rit. In de steden duikt de kerstman overal op. En zijn er glimmende kerstballen, cadeaus en kerstbomen. Maar aan de andere kant is het soms ook vreemd: “I’m dreaming of a white Christmas”, kunstsneeuw, of een arrenslee met rendieren in de felle tropenzon (of 30 graden in de schaduw).

Ondertussen hebben ook onze Afrikaanse collega’s soms Kerst-met-familie-probleempjes. Beatrice, onze directeur in Nairobi, is een moderne, hoogopgeleide vrouw met een goede baan in de hoofdstad. Met Kerst gaat zij met haar man mee naar zijn geboortedorp. Een vrouw gaat bij haar huwelijk als het ware over van haar eigen familie naar die van haar man. In het dorp van haar man wordt zij geacht om met de andere vrouwen samen terug in de traditionele vrouwenrol te gaan, zorgen voor de maaltijden, de kinderen en het huishouden.
PC230005.JPG

Terwijl de mannen in de schaduw van de acacia’s bijpraten, is zij vooral aan het sloven. En waar wij na een diner aan het einde van de avond onze schoonfamilie weer gedag zeggen, zal zij het minstens een week uit moeten zingen. Gelukkig heeft ze daarna nog een week vakantie met haar man en kinderen aan de kust, en kan ze even echt bijkomen. Het is een interessant voorbeeld van de spagaat waarin veel Afrikaanse landen zich bevinden; eén been in de moderniteit, en het andere in de traditionele Afrikaanse samenleving. En tegelijkertijd zijn het luxeproblemen.

Ook in de rurale dorpen waar we werken wordt Kerstmis gevierd. Daar zijn ze blij als er een kip is die geslacht kan worden voor een feestmaal. En als cadeau nieuwe kleding zonder gaten. Of nog luxer: schoenen, zodat je niet meer op blote voeten naar school hoeft. Dat is Kerst voor de kinderen die wij steunen. Zodat zij in een veilige, ondersteunende omgeving de feestdagen kunnen vieren.

Hartelijk dank voor uw steun en betrokkenheid in 2019. Ik wens u hele fijne feestdagen toe en zie u graag weer terug in 2020!