‘Ik werk niet meer in de steengroeve’

‘Ik woonde met mijn ouders en tweelingzussen (17) in de regio Busia,' vertelt Dero (14) uit Kenia. 'Het leven was niet makkelijk; van het weinige geld dat mijn vader verdiende met de verkoop van houtskool, kocht hij alcohol. Hij werd agressief als hij had gedronken. Er bleef amper geld over om van te leven en naar school te gaan. Op een dag kon mijn moeder er niet meer tegen en vertrok zij samen met mijn zussen.

  Ik bleef achter met mijn vader in een vervallen huisje. Om te kunnen eten en mijn schoolgeld te betalen, werkte ik bij een steengroeve. Maar daardoor miste ik wel vaak school.


Vorig jaar ging het mis toen mijn vader mijn salaris wilde afpakken. Toen ik nee zei, sloeg hij mij in elkaar. Daarna heb ik hulp gevraagd bij een jeugdhulpinstantie. Ik kreeg medische zorg, psychologische hulp en mijn vader en ik krijgen familietherapie. Daardoor is het contact tussen ons positief verbeterd.

 

Schoolgeld, schoolspullen en lunch

Met hulp van  ICS en Terre des Hommes gaat het nu veel beter. Mijn schoolgeld wordt betaald, ik heb schoolspullen gekregen en ik krijg elke dag lunch. Ook ga ik vaak naar de kinderrechtenclub. Ik geloof weer in een goede toekomst en ik hoop dat ik later leraar word.’

 

Samenwerking
Stichting ICS en Terre des Hommes werken al jaren samen in de strijd tegen kinderarbeid. Inmiddels hebben wij onze krachten voorgoed gebundeld en is ICS onderdeel geworden van Terre des Hommes. Op deze manier kunnen we deze vorm van kinderuitbuiting nog effectiever aanpakken.