Tanzaniaanse boeren testen zonnebloemen

In het noorden van Tanzania deelde Agrics, de sociale agrarische onderneming van ICS, onlangs aan 1.250 boeren een proefzakje zonnebloemzaden uit. De teelt van zonnebloemzaden, het gaat uiteindelijk om de oliezaden die de bloemen opleveren, heeft veel potentie in deze regio. Om boeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het voor hen nieuwe gewas heeft Agrics, in samenwerking met Farm Africa, boeren eenmalig gratis zaden geleverd voor circa 100m2 aan grond. Naast de zaden, krijgen de boeren een landbouwtraining aangeboden, met speciale aandacht voor zonnebloemen.

Boeren kiezen traditiegetrouw vooral voor eetbare gewassen zoals mais, wat op zichzelf natuurlijk een logische keuze is. Maar omdat praktisch alle boeren ditzelfde gewas telen levert het door het grote aanbod op de markt maar weinig op. Het is daarom slim om naast een eetbaar gewas, voor eigen gebruik, ook een zogenaamde ‘cash crop ’te planten; een gewas  waar je een inkomen mee kunt verdienen.

Palmolie is het op één na meest geïmporteerde product in Tanzania. Terwijl zonnebloemolie gezonder en milieuvriendelijker is dan palmolie en het Oost-Afrikaanse land een uitstekend klimaat kent voor de zonnebloementeelt. Een ander groot voordeel is de relatief eenvoudige aanpak: zonnebloemen hebben weinig water nodig en kunnen prima zonder kunstmest.

Agrics levert boeren in Tanzania gecertificeerde zaden, waaronder zonnebloemzaden, op krediet. Boeren hebben twaalf maanden de tijd om de kosten terug te betalen. De zaden zorgen ervoor dat de oogst van boeren significant verbetert. Samen met Farm Africa wil Agrics meer boeren kennis laten maken met zonnebloemen, daarom deze eenmalige promotie van gratis zaden, en de komende jaren in kaart brengen in hoeverre commerciële zonnebloementeelt hier een haalbare kaart is.