Kinderen horen op school, niet in het veld

Dit jaar is ICS gestart met haar programma in Côte d’Ivoir (Ivoorkust). In samenwerking met twee grote cacao bedrijven, en met andere NGO’s zoals Save the Children en Care, werkt ICS aan het terugdringen van kinderarbeid op de cacao plantages. Nog steeds worden miljoenen kinderen ingezet als goedkope arbeidskrachten, soms zelfs als slaven. Ons motto is simpel: kinderen horen op school, niet in het veld.

Dinsdag 24 juli

Om 6.30 uur snel een vers stokbrood -een van de betere overblijfselen van de Franse kolonisatie- met een café au lait. Dan de auto in en om 7 uur vertrekken we vanuit Abidjan, de grootste stad van Côte d’Ivoir, op weg naar Soubré, een stad van 175.000 inwoners in het zuidwesten van het land. Dat klinkt heel wat, maar zodra we Abidjan hebben verlaten zijn de wegen al snel dramatisch, en dat zal zo blijven tot aan Soubré. In Soubré maak ik kennis met het team van onze partner Care, en bespreken we het programma van de volgende dag.

Campement Jacob is een gemeenschap die vanuit het Noorden van Côte d’Ivoir verplaatst is naar dit gebied, om te werken in de cacao industrie. Het is een moslim gemeenschap in een overwegend christelijk gebied, en de gemeenschap is behoorlijk afgesloten van zijn omgeving. Als het regent, en dat doet het hier een groot deel van het jaar, dan is de weg niet begaanbaar en het dorp dus afgesloten van de buitenwereld. In eerste instantie waren ze dan ook behoorlijk wantrouwig. Toen we begonnen aan de pilot waren we bang dat de opkomst heel laag zou zijn, maar ze blijken nu dolenthousiast. Ze hebben een diep geworteld gevoel dat niemand naar hen omkijkt, en ons programma geeft ze het gevoel dat ze er toe doen. En, minder diepgaand, er gebeurt normaal nooit iets in dit dorpje, en onze training is een grote happening waar iedereen aan deel wil nemen! Mijn bezoek, samen het Care team, is helemaal een grote gebeurtenis. Echt iedere dorpeling is dan ook verzameld op het centrale ‘plein’ van het dorpje, in zijn mooiste kloffie, het lijkt wel carnaval. De deelnemers aan de training spelen een van de rollenspellen na, die onderdeel zijn van de training, en we wisselen toespraken uit. Weer blijkt dat onze insteek om niet alleen naar de opvoeding te kijken, maar ook naar de dynamiek van het hele gezin, van groot belang is. Als ouders niet met elkaar communiceren en er niet in slagen om op een gezonde manier samen te leven, dan wordt opvoeden ook een hels karwei. De simpele handvatten die wij ze aanreiken vallen in vruchtbare aarde, en leiden tot veel blijdschap en dankbaarheid.

Of het programma ook daadwerkelijk leidt tot een afname van kinderarbeid moet blijken. Op donderdag, weer terug in Abidjan, zit ik om tafel met onze onderzoekspartner IPA. Zij hebben een gedegen nulmeting gedaan. Aan het einde van het jaar volgt een vervolgonderzoek dat meer inzicht in de effecten zal geven. Via onze nieuwsbrief zullen we de resultaten delen. In de tussentijd werken wij hard door, met de ouders van Campement Jacob en alle anderen. Om te zorgen dat kinderen in een veilige omgeving op kunnen groeien, zonder kinderarbeid!