Update Skilful parenting in Ivoorkust

ICS is vorig jaar gestart met het Skilful Parenting programma om kinderarbeid uit te bannen in de cacao-producerende gemeenschappen in Ivoorkust. Want de schaduwzijde van chocola is dat alleen al in West Afrika 1,8 miljoen kinderen op plantages werken.

ICS voerde de pilot uit in de Nawa-regio in samenwerking met twee van de grootste cacaoverwerkers, Mars en Barry Callebaut, en met andere NGO’s zoals Care en Save the Children. Het ouderschapsprogramma van ICS wordt ingezet om de boerengezinnen die de cacao produceren te ondersteunen. De focus ligt op familierelaties, opvoeding, voeding, economische stabiliteit en met name de ontwikkeling van het jonge kind.

269 ouders met ca. 1000 kinderen namen deel aan de pilot. Het zijn ouders die tevens meedoen in de spaar- en leengroepen van Care. Dit is een veilige manier voor mensen, met name vrouwen, om geld te sparen en toegang te krijgen tot leningen. De voorlopige resultaten van de pilot zijn hoopgevend. Zo is gemeten dat ruim een kwart van de ouders nu alleen maar positieve methodes gebruiken om hun kinderen te straffen, zoals uitleggen waaróm iets niet mag, het kind iets anders te doen geven, of het wegnemen van een privilege. Ook zijn er bijna geen ouders die hun kinderen nog op de oren, het hoofd of het gezicht slaan. Dit in tegenstelling tot vóór de training; Toen pasten vrijwel alle ouders (ook) fysieke straffen en zeer weinig ouders positieve manieren toe.

                                                                                   

Als het gaat over kinderarbeid zijn de resultaten nog niet goed te meten, omdat dit aan veel externe factoren onderworpen is. Zo zetten boerenfamilies hun kinderen tijdens het plant- en oogstseizoen of schoolvakantie veel vaker op het land aan het werk. De daadwerkelijke impact van de ouderschapstraining op het terugdringen van kinderarbeid in de sector zal dus over een langere periode gemeten moeten worden.

Maar dat het gedrag van ouders ten opzichte van de opvoeding van hun kinderen positief is veranderd, dat is een heel goed begin! Want wij zijn ervan overtuigd dat ouders niet zullen kiezen voor kinderarbeid wanneer hun gezin goed functioneert en ze over de juiste kennis en vaardigheden beschikken.