Scheiding van kinderen en hun familie voorkomen

Veel ouders die in armoede leven en culturele en relationele problemen ervaren, bevinden zich in situaties waarin ze denken dat het een betere optie is om hun kinderen naar zorginstellingen, ofwel weeshuizen, te brengen. Geschat wordt dat, in Kenia, bijna 80% van de kinderen in weeshuizen een levende ouder heeft maar in de steek wordt gelaten vanwege armoede, handicaps of discriminatie. Verreweg de meeste kinderen die in Kisumu County, Kenia, in zorginstellingen (weeshuizen) zitten, verblijven daar omdat hun ouders het zich niet kunnen veroorloven hen te voeden, te kleden en op te voeden. Weeshuizen zijn echter geen plekken waar kinderen kunnen opgroeien. Verschillende onderzoeken tonen aan dat kinderen die in geïnstitutionaliseerde zorg leven, zelden hun volledige ontwikkelingspotentieel bereiken. Omdat ze verwaarlozing ervaren, meer worden blootgesteld aan geweld, misbruik en uitbuiting en slecht voorbereid zijn op het maatschappelijke en sociale leven als ze eenmaal uit het weeshuis komen.

ICS SP is een samenwerking aangegaan met het Changing the Way we Care Initiative (CTTWC) om een einde te maken aan de ondersteuning van weeshuizen én om gezinnen te helpen beter voor hun kinderen te zorgen in plaats van ze naar een weeshuis te sturen.

In Kisumu County, Kenia, zijn we erin geslaagd om ervoor te zorgen dat 121 kinderen die in geïnstitutionaliseerde zorg (weeshuizen) zaten, zijn teruggekeerd naar gezinszorg. We blijven gemeenschappen en weldoeners mobiliseren om weeshuizen te heroverwegen en vooral beginnen te investeren in projecten voor de empowerment van gezinnen. Om ervoor te zorgen dat kinderen in hun gezinnen blijven. Tevens blijven we weeshuizen trainen in het herenigen van gezinnen.

Apiyo
Toen de regering van Kenia opdroeg dat alle instellingen (weeshuizen) moesten sluiten en kinderen naar huis moesten worden gestuurd vanwege de COVID-19-pandemie, hadden veel kinderen hulp nodig om herenigd te worden met hun familie. Apiyo, een tante van de 9-jarige Eunice Adhiambo, is een van de verzorgers die een kind heeft opgenomen uit een van de weeshuizen in Kisumu.

Apiyo is een 30-jarige alleenstaande moeder die in de provincie Kisumu East Sub woont. Ze zorgt voor 6 kinderen (4 eigen kinderen en 2 kinderen van haar broer). De kinderen zijn allemaal leerplichtig en staan ??ingeschreven op school. Apiyo had echter niet voldoende inkomen om voor alle kinderen goed te kunnen zorgen. ICS SP heeft haar ondersteund met zakelijke vaardigheidstrainingen en heeft met KES 8000 ondersteuning geboden bij het opstarten van haar bedrijfje. Om ervoor te zorgen dat aan de gezondheidsbehoeften van het gezin wordt voldaan, hebben we haar registratie bij de ziektekostenverzekering van de provinciale overheid gefaciliteerd. Ze hoeft nu niet te betalen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Haar bedrijf is ook gegroeid van KES 3000 tot KES 10.000 in zes maanden.

“Mijn bedrijf is gestabiliseerd en voorziet in de meeste van mijn gezinsbehoeften, waaronder voedsel, kleding, beddengoed, schoolmaterialen en -vergoedingen voor mijn kinderen. Ik voel me opgelucht en ik vind het veel gemakkelijker om voor mijn kinderen te zorgen. Ik ben het ICS SP CTWWC-programma zo dankbaar. Ik leef een hoopvol leven met mijn kinderen”, aldus Apiyo.

  
Apiyo in haar bedrijf op Kibuye Market