Verbaal geweld

Harde (scheld)woorden zijn óók geweld. Verbaal geweld. Het heeft enorme impact op de opvoeding van een kind, vooral op hun geestelijke gezondheid. In Tanzania pakken we dit aan met speciale opvoedingsprogramma’s voor ouders, die veelbelovend zijn in het aanpakken van huiselijk geweld. 

In Tanzania komt geweld tegen kinderen veel voor. Dit gebeurt vooral binnenshuis. Ouders en verzorgers hebben weinig kansen om hun opvoedingsvaardigheden te verbeteren en blijven in patronen van schelden, schreeuwen en mishandelen hangen. De kinderen worden onvoldoende beschermd. Ze krijgen emotioneel veel te verduren.  

Uit een Tanzaniaans onderzoeksrapport blijkt dat minstens één op de drie meisjes en één op de zeven jongens, nog voor hun 18e, geweld ervaart. Emotioneel geweld treft ongeveer een kwart van de jongens en meisjes. Geweld, in welke vorm dan ook, tijdens de kindertijd laat fysieke sporen na in de hersenen en veroorzaakt emotionele en mentale schade die een persoon voor de rest van zijn leven kan beïnvloeden.

Om dit aan te pakken heeft ICS-SP, via het Skilful Parenting programma, in het dorp Bukene 1.309 ouders en verzorgers getraind in opvoedingstechnieken. Dit had een positieve invloed op 3.927 kinderen. Agatha Evarist is een van die kinderen. Zij merkte een groot verschil nadat haar ouders de training hadden gevolgd. ‘Mijn vader was alcoholist. Telkens als ik om geld vroeg voor mijn school, schold hij mij uit en beledigde hij me. Dat maakte me verdrietig en ook verward. Omdat mijn vader vaak dronken was, moest mijn moeder alleen voor ons zorgen. Dat viel haar zwaar en zij was vaak erg gestresst, waardoor zij ook tegen ons ging schelden’, zegt Agatha.

  ‘Ik ben blij met dit programma in mijn dorp en dat mijn ouders de training hebben kunnen doen. Ze zijn echt veranderd. Ik word niet meer uitgescholden omdat we nu betere manieren hebben om te communiceren. En het mooiste van alles is dat mijn vader geen alcoholist meer is.’