Betrokken vaders = minder geweld in huis

Vaders vervullen een sleutelrol in de gezonde ontwikkeling van hun kinderen en gezinnen. Wanneer vaders betrokken zijn bij de zorg voor hun kinderen, leidt dit tot een verbeterde vader-kind relatie, een gevoel van welzijn en een emotionele band. Het creëert een kans om nieuwe manieren van interactie op gezinsniveau te leren en helpt voortbouwen op gendergelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheden. Het versterkt de positieve relatie binnen het gezin, inclusief geweldloze communicatie en gedeelde besluitvormingsprocessen en betere educatieve prestaties voor zowel jongens als meisjes.

"Ik heb nooit geweten dat mannen zo'n sterke invloed hadden op hoe kinderen opgroeien en zich ontwikkelen. Ik dacht dat het de verantwoordelijkheid van vrouwen was om voor het kind te zorgen. Het ICS-SP-programma heeft ons echt geholpen bij het zorgen voor onze gezinnen, zelfs vanaf het moment dat de moeder zwanger is”, zegt Ramaphosa.

De 17 leden van de mannengroep van Mbeka, in Kisumu County in Kenia, komen eens per week bijeen om kwesties over ouderschap en het beëindigen van geweld tegen vrouwen en kinderen te bespreken. George  is community-facilitator voor ICS-SP en trainde de groep op het gebied van opvoedingsvaardigheden, communicatie, geweld beëindigen, positieve discipline, gezinsplanning, gezinsrelaties, budgettering en hoe economisch onafhankelijk te zijn.

Cultuur en genderrollen hebben echt invloed gehad op de manier van leven binnen de meeste Afrikaanse gezinnen, instellingen en manier van leven. Sommige rollen zijn categorieën geweest. Vrouwen bijvoorbeeld worden meestal verzorgers genoemd, terwijl mannen zorgverleners zijn. Dit maakt het voor vaders moeilijk zich aan hun kinderen te hechten en een band op te bouwen, en voor moeders om wat tijd voor zelfzorg te hebben.

“Ik wil echt de afwas doen als mijn vrouw bezig is op de markt of alvast gaan koken als zij laat thuis komt. Maar ik kan dat niet hardop zeggen tegen anderen omdat ik gewoon bang ben voor wat mijn dorpsgenoten over mij zullen zeggen. Ik weet dat we onze rollen moeten verdelen en elkaar moeten helpen. Gelukkig word ik er langzaamaan beter in dankzij dit programma dat mannen ondersteunt in de zorg om de beste vader te worden in hun eigen gezin”, zegt één van de vaders.