Tom Sebastian: ambassadeur voor Vijana Reloaded

Tom Sebastian GEKNIPT.jpgIn december 2014 kon u al kort iets lezen over de samenwerking die ICS is aangegaan met beautystylist Tom Sebastian. Tom werkt voor VROUW Telegraaf, verschillende tv-programma’s en bladen en hij schreef het boek ‘Happy Go Beauty!’ Dit weekend vertrekt hij naar Kenia om uitgebreid kennis te maken met de trainees van Vijana Reloaded en aanwezig te zijn bij het afstudeerfeest van de eerste lichting. Hieronder vertelt Tom meer over zijn persoonlijke drijfveren.

“Ik werk nu ruim 25 jaar als beautystylist. Dag in dag uit was ik bezig met uiterlijk. Maar een aantal jaar geleden begon ik meer behoefte te krijgen aan verdieping. Bovendien is er een hele duidelijke relatie tussen uiterlijk en innerlijk en daar wilde ik me meer op focussen. De kennis die ik opdeed wil ik graag doorgeven aan anderen. Ook dat hoort bij die verdieping. Dat je verder kijkt dan je neus lang is, dat je bereid bent anderen te helpen en je inzet voor de maatschappij.

Ik heb ontzettend veel zin om af te reizen naar Kenia en persoonlijk kennis te maken met de jongeren van Vijana Reloaded. Ik heb me uitgebreid ingelezen en veel gesproken met medewerkers van ICS maar ik weet zeker dat een persoonlijke ontmoeting hun verhaal echt voelbaar gaat maken. Ik wil mijn achterban vertellen over dit project, en laten zien waarom het zo belangrijk is dat zo’n opleiding voortgezet kan worden. Mijn connecties kunnen bijdragen aan een veel groter bereik. Goed opgeleide jongeren met een ondernemende geest kunnen in dit plattelandsgebied volgens mij echt het verschil maken.

ICS heeft een andere kijk op ontwikkelingswerk, dat sprak me meteen aan. In plaats van slechts een toegestoken hand te vullen vragen ze ook om inzet en toewijding van de mensen zelf. ICS brengt iets duurzaams op gang en biedt niet alleen een oplossing voor dit moment. Ik heb met verschillende organisaties gesproken en ICS sprong er voor mij uit. Liefdadigheid moet eigenlijk een samenspel zijn van energie om tot het beste resultaat te komen. Het is geven en nemen in het leven, en dat geldt eigenlijk ook voor ontwikkelingswerk.

Ik geloof sterk in oplettendheid en initiatief nemen. Elke dag komen er kansen voorbij. In een gesprek, een telefoontje of een email. De basisvoorzieningen in Nederland zijn vanzelfsprekend een stuk gunstiger dan op het platteland van Kenia maar ook daar zullen kansen zijn. Op een ander niveau en misschien veel kleiner, maar ze zijn er ongetwijfeld.

Aanstaande zaterdag reis ik af naar Kakamega, in het westen van Kenia. Ik zal via mijn website en social media uitgebreid verslag uitbrengen. Ik ben er van overtuigd dat de Vijana trainees, met hun tomeloze energie en enthousiasme, heel ver kunnen komen.”

Vijana Reloaded richt zich op Keniaanse jongeren die de potentie hebben het ver te schoppen maar desondanks werkeloos zijn. Het zes maanden durend traineeship is een aanvulling op reguliere studies. Het doel is jongeren in korte tijd op te leiden tot ondernemende en oplossingsgerichte denkers. De drie pijlers waarop het programma steunt zijn ICT, sociale vaardigheden en ondernemerschap.